Verlof & Verzuim

 

Het verzuimbeleid is het fundament van uw verzuimmanagement. Hierin staat bijvoorbeeld hoe de organisatie aankijkt tegen verzuim en re-integratie. Ook worden de doelen vastgelegd (vaak voor meerdere jaren) en worden verwachtingen en rollen omschreven.

De procesmatige kant bij de introductie van verzuimbeleid wordt door werkgevers echter nog wel eens over het hoofd gezien. Processen en regels spelen ook een grote rol bij de nieuwste wet- en regelgeving omtrent de stuwmeren van verlof. Maar wat waren ook alweer al die andere regels? Hoe kunt u vakantiedagen uit laten betalen? Wat te doen als iemand ziek wordt op vakantie?

In dit dossier vindt u informatie over verlof, verzuim en reïntegratie waaronder 1 model en 1 checklist die u direct kunt toepassen in uw dagelijks werk.

ADP Trending Topics over Verlof & verzuim met daarin achtergrondartikelen, interviews met experts en praktijkcases kunt direct aanvragen

 
 

Regels voor verlof en arbeidstijd moderner

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels voor verlof en arbeidstijden verruimd. Partners kunnen voortaan altijd 3 dagen vrij opnemen rond de geboorte van hun kind. Moeders die een couveusekindje krijgen, kunnen nu rekenen op een langer bevallingsverlof en mogen hun kindje altijd 10 weken thuis verzorgen.

Nieuw is ook dat zorgverlof niet meer alleen geldt voor directe gezinsleden maar ook voor een huisgenoot, vriend of tweedegraads familielid. Vanaf 1 januari 2015 mogen werknemers ook elk jaar vragen om een andere arbeidsduur.

Een overzicht van de veranderingen vind je op de site van de rijksoverheid »

 

Op ADP Online vinden klanten van ADP meer informatie, zoals korte, bondige videofilms met uitleg, modellen, stappenplannen en checklists.

 

Download deze publicatie

* geeft verplicht veld aan