BLOGS

Helping ignite the power of your people.

11/04/2017

Freelancen of vast contract?

Het comfort van je eigen huis, goede koffie onder handbereik, pantoffels aan: ideale omstandigheden om aan de slag te gaan én geen gedoe met reizen en files. Freelancers hebben het maar goed voor elkaar!

Nieuwe technologie en de toename van flexibele manieren van (samen)werken hebben geleid tot de opkomst van de zogenaamde ‘gig economy’, die mensen de mogelijkheid biedt om een ​​andere manier van leven te kiezen.

Liever ZZP-er

Uit ons onderzoek 'The Workforce View in Europa in 2017' blijkt dat werken als zelfstandige (ZZP) en freelancen steeds populairder worden als carrièremogelijkheid. Tweederde van de Europese werknemers is geïnteresseerd in, of overwegen om te gaan freelancen of te gaan werken als ZZP’er.

Meer dan een kwart geeft zelfs aan concrete plannen in deze richting te maken. Onder millenials is het zeer populair: 80% van de 16-34 jarigen zegt dat ze geïnteresseerd zijn in deze optie, en bijna 40% overweegt actief de stap te nemen.

Flexibel werken belangrijk

Flexibel werken is de belangrijkste factor voor deze keuze. Voor minder dan de helft van de werknemers (46%) heeft werken vanuit een vaste locatie de voorkeur. De meerderheid prefereert werken vanuit huis of de flexibiliteit van verschillende locaties.

Flexibel werken gaat, behalve over de werkplek, ook over het werkpatroon: een derde van de werknemers wil flexibele uren werken, terwijl een vijfde graag helemaal zelf wil beslissen over wanneer ze werken. Een andere belangrijke factor is een betere werk-privé balans: 28% van de werknemers zegt dat dit de belangrijkste reden is om te kiezen voor freelancen of een bestaan als zelfstandige.

6 vragen die je jezelf moet stellen

Eigen baas worden is makkelijker dan het ooit is geweest door de beschikbaarheid van nieuwe technologie en de opkomst van 'on-demand' diensten. Overweeg je dit, vergeet dan niet om ook te kijken naar je kwalificaties, jouw mogelijkheden en de concurrentie. Het is de moeite waard om de voors en tegens eens rustig naast elkaar te zetten om te zien of het echt iets voor jou is.

Onder de nadelen staat bijvoorbeeld de situatie rondom de Wet DBA en het feit dat je zelf zult moeten zorgen voor inkomen bij ziekte en pensioen. Maar ondanks het feit dat een vast dienstverband zeker voordelen heeft, geeft toch 75% van degenen die al zelfstandig werken aan zeer tevreden te zijn over zijn/haar situatie.

Voordat je de keuze maakt om te gaan freelancen of je carrière als ZZP’er te starten is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Is er een markt voor wat ik doe en wie zijn mijn concurrenten?
  2. Heb ik al een potentiële lijst van klanten voor wie ik aan de slag kan?
  3. Heb ik voldoende financiële zekerheid om aan dit avontuur te beginnen?
  4. Heb ik voldoende kennis van de wet- en regelgeving om een bedrijf te starten?
  5. Hoe regel ik zaken rondom ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen?
  6. Zou een flexibel(er) of parttime contract bij mijn huidige werkgever niet een beter alternatief zijn?

Werken waar en wanneer je wilt

Het klinkt fantastisch: werken waar, wanneer en hoe je zelf wilt. Toch is de realiteit niet altijd zo ideaal als je misschien zou denken. Is de toename van zelfstandigen een zelf gekozen route of is dit een weerspiegeling van de afname van het aantal vaste banen in loondienst, waardoor mensen gedwongen worden om hun eigen banen te creëren?

Als er in bepaalde perioden sprake is van een gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt, zien we vaak een toename van werknemers die andere opties overwegen om uiteindelijk te kunnen werken en geld te verdienen.

Hogere betrokkenheid

Vanuit werkgeversperspectief is er geen ontsnappen meer aan. Je moet de wensen op het gebied van flexibiliteit serieus nemen. Het bieden van flexibele regelingen kan helpen om stress te voorkomen, de betrokkenheid en motivatie van werknemers te verhogen en zo de productiviteit positief te beïnvloeden.

Doordat je als werkgever meer keus hebt uit (potentiele) kandidaten is dit ook de mogelijkheid om gaten te dichten in het aanbod van vaardigheden en competenties van jouw werknemersbestand.

De manier waarop en hoe we werken verandert snel. Zijn werkgevers klaar om mee te veranderen?

default Download het onderzoek → Download "The Workforce View 2017" nl-dld-workforce-view-2017 /__uuid/33ff32e9-d8e0-4489-83c1-a35159683bf9/bedankt.xml 147999 ADP.nl: Download 'The Workforce View 2017' 32289 comp:000058eaaf2e:00000000a2:4653

Tags:gig economyfreelancenzzpondernemingeigen bedrijf