Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

 
 

Vrije dagen weggeven aan het goede doel

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in mei 2016 aangekondigd dat de overheid experimenten met het delen van vakantiedagen toestaat.

 

Wetswijzigingen zijn niet nodig: werknemers zijn al gerechtigd om bovenwettelijke vakantiedagen van de hand te doen. Niets staat ons dus in de weg om nieuwe jaar 2017 direct te starten met het uitvoeren van een goed voornemen en een vrije dag weg te geven aan het goede doel!

In Frankrijk bestond deze mogelijkheid al eerder. In de Franse stad Nice schonken 250 bus- en tramchauffeurs een vrije dag aan een collega in 2014, zodat hij kon zorgen voor zijn zieke vrouw en zijn gezin.

 

Gideonsbende

Gemeente Amsterdam begon al in 2015 met een pilot voor uitruil van vrije dagen aan collega’s op initiatief van hun eigen Gideonsbende. Dit is een groep Amsterdamse ambtenaren die naast hun werk ook privé een bijzondere zorgtaak hebben. De naam is oorspronkelijk Bijbels en staat voor een kleine groep gedreven mensen die voorvechter zijn van de goede zaak.

In september 2016 lanceerde UNICEF een nieuw initiatief Geef een Dag met Gemeente Den Haag als een van de eerste deelnemende organisaties. Ook ADP omarmde dit initiatief, zorgde voor een makkelijke administratieve verwerking en hield ook een interne campagne onder de medewerkers om een dag te doneren.

Met 1 gedoneerde dag kunnen 2 kinderen gered worden van ondervoeding, drinken 11 kinderen een jaar lang schoon water of krijgen 140 kinderen een DTP prik zodat de kans groot is dat ze ouder worden dan 5 jaar.

 

Miljoenen vrije dagen

In 2013 was er een stuwmeer van 93 miljoen vrije dagen. Bedenk eens wat je er allemaal mee zou kunnen doen? En hoeveel zouden het er nu inmiddels zijn? In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kun je als bedrijf je medewerkers stimuleren iets te doen met deze overtollige, bovenwettelijke vrije dagen. Of het nu gaat om het helpen van een collega of over het doneren van het geld aan een goed doel.

Mijn tip voor hét goede voornemen voor 2017: Vrije dagen? Doe er iets mee!