Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

mobiliteit

Hoe stimuleer je mobiliteit van je medewerkers?

 
 

De aantrekkende economie zorgt ervoor dat HR-managers op een andere wijze aandacht krijgen voor mobiliteitsvraagstukken. Tijdens de crisis lag de focus vaak op interne mobiliteit. HR richtte zich vooral op het plaatsen van medewerkers waar zij het hardst nodig waren.

 

Positief bijeffect hiervan was dat hiermee ook voorkomen werd dat medewerkers vastroestten in hun werk. Steeds meer organisatie gaan op dit vlak nu ook samenwerking met andere partijen aan.

Met de Dag van de Mobiliteit speelt de overheid in op de initiatieven die er al ontstaan zijn tussen organisaties om mobiliteitsvraagstukken samen aan te pakken.

 

Kijkje in de keuken

Deze dag vindt jaarlijks in diverse regio's op verschillende tijdstippen plaats. Bedrijven geven hun medewerkers de kans een kijkje te nemen in de keuken van andere organisaties, betere relaties te smeden met gelijkgestemden en netwerken uit te breiden op de Dag van de Mobiliteit. Organisaties openen voor ��n dag hun deuren. Medewerkers gaan aan de slag bij een andere organisatie. En of het nu gaat om een administratief medewerker of een directeur, iedereen mag zich inschrijven.

Bijvangst is dat regionale organisaties met elkaar in contact komen, waardoor ze ook op bedrijfsniveau elkaar beter leren kennen en praktische kwesties kunnen aankaarten.HR-managers zijn nauw betrokken bij de activiteiten en kunnen het initiatief onder meer aangrijpen als onderdeel van een mobiliteitsoplossing, een loopbaan- of persoonlijk ontwikkeltraject, of van een re-integratietraject. Mobiliteit wordt tijdens de dag zowel vanuit een organisatie zelf als daarbuiten

 

Mobiliteit bevorderen

Natuurlijk zijn er meer manieren om mobiliteit van je medewerkers aan te moedigen. Is het beter dat de medewerker buiten de deur gaat kijken, dan blijkt het aanbieden van een andere baan en/of inkomensgarantie het meeste succes op te leveren. Wat ook goed werkt is een ontslagvergoeding aanbieden zonder gang naar de rechter. Vaak vergeten maar effectief: geef je mensen de gelegenheid om onder werktijd te solliciteren.

Een wat ouder onderzoek van Intelligence Groep toont aan dat het simpelweg belonen van werknemers die de juiste mobiliteitsopties kiezen, het meest populair is onder werknemers zelf. Maar er zijn meer manieren om de interne mobiliteit te stimuleren.

 

Tien suggesties

  1. Financieel belonen
  2. Opleidingsmogelijkheden bieden
  3. Om-, her- en bijscholing bieden
  4. Persoonlijk ontwikkelplan opstellen
  5. Loopbaanbegeleiding
  6. Stimulans om door te groeien
  7. Stimuleren persoonlijke ontwikkeling vanuit directie/management
  8. Detacheren naar projecten
  9. Coaching door leidinggevenden
  10. Belangstellingsregistratie
 

Blijf zorgvuldig

Waar het bevorderen van externe mobiliteit vaak een kwestie is van het vrijmaken van voldoende fondsen, vraagt het stimuleren van interne mobiliteit vooral om het hanteren van een bewuste HR-strategie en inbedding in de organisatie. Een zorgvuldige uitvoering blijft bij beide vormen de sleutel tot succes.