De groei zit er weer in

Niet alleen het bedrijfsleven had flink te lijden onder de economische crisis. Ook de Nederlandse hotellerie kampte jarenlang met dalende bezettingsgraden en lagere gemiddelde kamerprijzen.

Nu de wereldwijde economie weer aantrekt, profiteert ook de hotelsector. Al vijf kwartalen op rij laat de sector groei zien. "De groei zit er weer in en wij hebben niks te klagen," vertelt Marieke Bos, Paymaster van de Starwood Amsterdam Hotels; Hotel Pulitzer en Sheraton Amsterdam Airport Hotel & Conference Center.

Een dynamische wereld

Marieke werkt al sinds 1991 voor Hotel Pulitzer en verzorgt op dit moment de personeels- en salarisadministratie voor zowel Hotel Pulitzer als het Sheraton Amsterdam Airport Hotel. Starwood, eigenaar van de hotelformules, runt in Nederland ook Hotel Des Indes in Den Haag. In totaal werken er circa 500 medewerkers in de drie Nederlandse Starwood Hotels.

Marieke: "De hotelwereld is een zeer dynamische wereld waarin je met veel verschillende partijen te maken hebt. De gebouwen zijn vrijwel nooit eigendom van de formule-eigenaars en ook de hotelformules wisselen regelmatig van eigenaar. Gelukkig hebben de hotelmedewerkers hier weinig last van. Het enige dat kan veranderen, is dat de loonstrook via een andere partij komt. Zo zijn wij destijds ook met ADP in contact gekomen; ADP is namelijk preferred supplier van Starwood."

Efficiencyslag

Ook op het gebied van personeels- en salarisadministratie is er de afgelopen 25 jaar veel veranderd. Marieke geeft stapsgewijs een overzicht: "Ik krijg van onze HR-afdelingen de mutaties aangeleverd en verwerk deze in ADP Perman. Met Voorcheck doe ik een proefrun waarna ik zelf de stroken visueel controleer. Dat lijkt veel werk om 300 stroken op deze manier na te kijken, maar door mijn ervaring is dat zo gebeurd. Als er iets niet klopt, dan valt mijn oog daar onmiddellijk op. Als alles juist is geef ik ADP opdracht om de definitieve salarisrun te doen.

Binnen enkele minuten ontvang ik de salarisstroken retour en ontvang ik via Transpay de SEPA-bestanden om de betalingen voor te bereiden. Via Multilink lezen we de journaalposten in en wordt alles in SAP verwerkt. Het proces is in de loop der jaren voor het grootste deel geautomatiseerd. Dat heeft gezorgd voor een enorme efficiencyslag. Daarnaast betekent automatiseren ook minder menselijke handelingen en dus minder fouten!"

Financiële voordelen

De samenwerking tussen Marieke en ADP verloopt prettig en efficiënt. Marieke: "Dat geldt zowel voor de maandelijkse salarisverwerking als voor de meer specifieke advisering rondom bepaalde thema's. Zo is op dit moment de werkkostenregeling erg actueel. Hoewel wij mede op advies van ADP al in 2013 zijn overgegaan, zijn er in de tijd daarna diverse aanpassingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving. Die moesten uiteraard op een later moment alsnog worden doorgevoerd.

Toch zijn wij blij dat we al vroeg de regeling hebben ingevoerd. Het bood interessante kansen en heeft ons ook financiële voordelen opgeleverd. Zonder dat medewerkers daar last van hebben. Verder merk ik dat er een goede dynamiek nodig is tussen Finance, HR en de salarisadministratie om de regeling optimaal te benutten. Dat is soms lastig, maar zeker een mooie uitdaging."

Proactief samenwerken

"Wij zijn erg tevreden over de oplossingen van en de samenwerking met ADP. Dat ook onze medewerkers tevreden zijn over alles wat met het salaris te maken heeft, blijkt wel dat bij onze exit-interviews het thema ‘salaris' altijd zeer hoog scoort. ADP scoort niet alleen goed op de terugkerende salarisverwerking, ook de contacten met onze vaste contactpersoon en de Servicedesk verlopen prettig.

Hun inhoudelijke kennis is goed, de advisering is proactief en bovendien is ADP ook thuis in de hotelsector. Dat praat wat makkelijker. Wat ook prettig is: van elk telefoongesprek ontvang ik dezelfde dag per e-mail een samenvatting met actiepunten. Die proactieve manier van samenwerken spreekt mij erg aan!"

Over Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc.

Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. is een van de toonaangevende hotel- en leisure-bedrijven in de wereld met meer dan 1.200 hotels in 100 landen en 181.400 medewerkers. Starwood is eigenaar, exploitant en franchisegever van hotels, resorts en residenties met internationaal bekende merknamen St. Regis®, The Luxury Collection®, W®, Westin®, Le Mé ridien®,Sheraton®, Four Points by Sheraton, Aloft® en Element®. Starwood is ook eigenaar van Starwood Vacation Ownership, Inc., een vooraanstaand leverancier van topklasse vakantie-ervaringen in villastijl resorts.