HR-systeem moet met ons mee kunnen groeien

Niet minder dan 13 acquisities sinds 2007. Bij SPIE Nederland zijn drukte en dynamiek nooit ver weg en dat geldt zeker voor de HR-afdeling. HR-directeur Terry Troost stelt dan ook hoge eisen aan het HR-systeem. "Niet alleen in gebruik en mogelijkheden, maar ook en vooral in schaalbaarheid en flexibiliteit. Ons systeem moet met ons kunnen meegroeien."

Meepraten

Meegroeien betekent in dit geval dan zeker ook: profiteren van nieuwe, liefst innovatieve technieken. Troost: "Mede tegen die achtergrond kozen we alweer een aantal jaren geleden voor ADP Workforce. Maar het inhoudelijke gesprek over het systeem is na het keuzemoment altijd doorgegaan. We praten graag mee, geven onze mening, proberen invloed uit te oefenen. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, ADP krijgt noodzakelijke feedback; wij kunnen beschikken over een generiek systeem dat doet wat wij belangrijk vinden."

Mensen matchen aan projecten

Talentmanagement is een prioriteit bij SPIE. "Daarvoor is het van belang om de arbeidsmarkt te kennen, je moet weten waar de mensen zitten die je zoekt. Maar het is natuurlijk ook van het grootste belang dat we weten wie we in huis hebben, zodat we de juiste mensen aan onze projecten kunnen matchen." Dat stelt uiteraard zijn eisen aan het HR-systeem dat veel specifieke informatie over de werknemers moet kunnen vastleggen én ontsluiten.

Daarnaast blijft werven een continu noodzakelijk proces. Troost: "We zitten op de social media van onze doelgroep, zijn bij events waar mensen komen die voor ons interessant zijn. Regelmatig nemen we ook mensen aan zonder dat er echt een vacature is. Dat zijn dan mensen die we aan ons bedrijf willen binden. Maar ook bij mensen die al bij ons werken houden we altijd in de gaten wat zo iemand nog meer kan."

Veel aandacht wordt binnen SPIE besteed aan training en ontwikke- ling van de medewerkers. Naast technische- en veiligheids- opleidingen wordt ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van managementvaardigheden. SPIE heeft enkele bedrijfsinterne managementopleidingen ontwikkeld, waarin leiderschap, gespreksvaardigheden en opbouwen van een intern netwerk van belang is. In samenwerking met onze Franse moederorganisatie is onlangs het SPIE Technisch Opleidingsinstituut opgericht, om onze technische talenten verder te ontwikkelen.

Dicht op de operatie

HR zit bij SPIE nadrukkelijk aan de directietafel. Troost: "Mensen zijn onze onderscheidende factor. Daarbij gaat het bij SPIE om accountability, veel meer dan om indrukwekkende beleidstukken." Troost: "HR is bij SPIE een verantwoordelijkheid van het lijnmanagement. De budgetten zitten in de business units en dat geldt ook voor de HR-medewerkers die bovenop de operatie zitten. Dat is ook onze kracht."

Behoorlijk wat HR-beheerstaken zijn ondergebracht bij manage-ment en medewerkers, uiteraard met inzet van ESS/MSS. Toch kiezen ze er bij SPIE bewust voor om niet alles te automatiseren. Troost besluit: "Natuurlijk is het een fluitje van een cent om ook het versturen van een verjaardagskaart via het systeem te laten lopen. Maar mensen waarderen persoonlijke aandacht veel meer. Door een automatisch in te stellen herinnering maak je met minimale moeite zelf een leuk gebaar en dat is ook belangrijk!"

Over SPIE Nederland

SPIE is Europees leider wat betreft diensten op het gebied van elektriciteit, mechanica, HVAC, energie en communi-catiesystemen. SPIE Nederland heeft meer dan 2.600 medewerkers, die vanuit 21 vestigingen een omzet genereren van u 416 miljoen. SPIE Nederland werkt vanuit de services SPIE-ICS, SPIE-Technology, SPIE-Infra, SPIE-Building Systems, SPIE-Controlec Engineering en SPIE-Industry voor zowel de private als de publieke sector in alle disciplines aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van netwerksystemen, energie-installaties, bruggen, sluizen, stuwen, industriële installaties en gebouwinstallaties.

Ook het geven van onderhoudsadvies en het bouwen van softwaresystemen ter ondersteuning van het inspecteren en onderhouden van installaties en netwerken behoren tot de core-business. SPIE Nederland behoort tot de top 5 technische dienstverleners in Nederland. SPIE Nederland is een dochteronderneming van SPIE S.A., dat met 30.200 medewerkers op 400 locaties in 31 landen een omzet heeft van € 4,217 miljard en een operationele winst van € 242,9 miljoen (2012).