Efficiënter werken en HR-processen stroomlijnen

Steeds meer bedrijven in de bouw zetten maximaal in op efficiënter werken en een betere stroomlijning van ondersteunende processen. Met deze gedachte is in 2009 het Shared Service Center van Saint-Gobain opgericht en gevestigd in Breda.

Shared Service Center

Van hieruit worden diverse processen centraal ondersteund voor de 19 bedrijven die de Franse toeleverancier van de bouw in Nederland telt. De voornaamste activiteiten van het Shared Service Center zijn de personeels- en salarisadministratie, het applicatiebeheer en de aansluiting van de personeels- en salarisadministratie op de financiële administratie.

Decentraal geregeld

“Tot enkele jaren geleden had elke Saint-Gobain onderneming een eigen database en werd vrijwel alles decentraal geregeld,” vertelt Guus Groenemeijer, Manager Shared Service Center Nederland. “Dat was niet heel efficiënt; een doorlopende stroom van verlofaanvragen op papier, vele Excel-bestanden en regelmatig telefonisch overleg met de verschillende bedrijven. Nu werken we met vijf mensen vanuit Breda en kunnen we de circa 2.700 medewerkers in Nederland prima ondersteuning bieden. Niet alleen op salaris- en HR-gebied, maar ook bij het beheren van hun applicaties en onze centrale database.”

Gemak & tijdwinst

Saint-Gobain heeft gekozen voor ADP Workforce, het integrale HRM-systeem dat alle HR-processen en -deelprocessen samenbrengt en efficiënt ondersteunt. Guus: “Een van de belangrijke voordelen van ADP Workforce is dat het wordt aangeboden als een volledig gehoste, webbased oplossing. Daardoor hoeven we ons geen zorgen te maken over onderhoud, updates en nieuwe releases.

Bovendien biedt het veel flexibiliteit. Als HR-professionals kunnen wij overal en altijd beveiligd inloggen zodat we probleemloos vanuit huis kunnen werken. Daarnaast hebben ook de medewerkers zelf via ESS/MSS toegang om verlofaanvragen te doen of andere zaken te regelen. De uitrol van ESS/MSS heeft vooral op decentraal niveau voor veel gemak en tijdwinst gezorgd.”

14 verschillende CAO's

Naast ADP Workforce maakt Saint-Gobain gebruik van aanvullende diensten en modules waaronder Multi Documents, Voorcheck Web, de innovatieve tool voor managementrapportages R&A, Multilink, Transpay Web en Elektronisch Berichtenverkeer voor de informatie-uitwisseling met de verschillende Arbodiensten. Guus: “Saint-Gobain is een vrij complexe organisatie, die in Nederland bestaat uit 19 autonome bedrijven.

Die worden allemaal door het Shared Service Center bediend vanuit één debiteurnummer en dus vanuit één gezamenlijke database. Om het nog complexer te maken hebben wij te maken met 14 verschillende cao's. Het heeft dan ook de nodige tijd en energie gekost om de verloning goed op de rit te krijgen. De samenwerking met ADP was gedurende enkele maanden heel intensief en ook constructief. We hebben dan ook veel van elkaar kunnen leren.”

Single Sign-On

Om ADP Workforce te kunnen laten samenwerken met SAP dat door het Franse moederbedrijf gebruikt wordt, is door ADP een interface ontwikkeld op basis van maatwerk. Guus: "Op dit moment zijn we bezig met het vereenvoudigen van de online toegang voor medewerkers met behulp van HR Portal, de in ADP Workforce geïntegreerde portaaloplossing.

We willen zoveel mogelijk tussenstappen elimineren en online toegang bieden via Single Sign-on (SSO). Medewerkers hoeven dan slechts één keer per dag in te loggen op het bedrijfsnetwerk en hebben zo ook toegang tot alle relevante ADP Workforce functionaliteiten. Dat werkt een stuk efficiënter en is wel zo gebruiksvriendelijk!"

Over Saint Gobain

Saint-Gobain is producent, verwerker én leverancier van materialen als glas, keramiek, kunststof, gietijzer etc. Saint-Gobain vormt grondstoffen om tot geavanceerde producten voor alledaags gebruik en ontwikkelt innoverende nieuwe materialen. Als wereldleider in al haar bedrijfsonderdelen bestaat de Saint-Gobain Groep uit vijf sectoren: Bouw en distributie, hoogwaardige materialen (waaronder keramiek, kunststof, gezandstraalde producten, borstweringen), vlakglas, verpakkings- en constructieproducten (waaronder isolatie, gips, pijpmateriaal, industriële mortel en producten voor buiten). Saint-Gobain is actief in meer dan 50 landen wereldwijd, behoort tot de 100 toonaangevende industriële ondernemingen en heeft meer dan 200.000 medewerkers. Saint-Gobain is genoteerd op de aandelenbeurzen van Parijs, Londen, Frankfurt, Zürich, Brussel en Amsterdam.