'Bij ADP zitten salarisadministratie en HR verankerd in het DNA'

Vele jaren maakte afvalverwerkingsbedrijf Indaver Nederland voor haar salarisadministratie gebruik van de ADP-oplossing Pion. Die voldeed prima, maar bood niet de functionaliteit op het gebied van HR waarnaar Indaver op zoek was. Indaver wilde moderniseren en onder meer gebruik gaan maken van Employee Self Service en Managers Self Service; kortweg ESS/MSS. De keuze voor ADP Workforce lag daarmee voor de hand.

Moderniseringsslag

Francisca Kwekkeboom is Adviseur Bedrijfsprocessen en Informatievoorziening bij Indaver Nederland en adviseert samen met een collega over automatisering. Haar aandachtsgebieden zijn Financieel, HR, Qesh (Quality, Environment, Safety en Health) en deels Operations. Francisca: "Vanuit de organisatie kregen wij het verzoek uit te kijken naar een nieuwe oplossing voor de salarisadministratie en HR-processen.

Wij gebruikten Pion, maar wilden een moderniseringsslag maken. ESS/MSS bijvoorbeeld was een nadrukkelijke wens vanuit de organisatie. Daarmee wilden we onze backoffice ontlasten en de verantwoordelijkheden neerleggen waar ze horen; bij de medewerkers en de managers."

Prijs/kwaliteitverhouding

Indaver is niet over één nacht ijs gegaan. Francisca: "ADP had ons al eens gevraagd voor een pilot met ADP Workforce, maar we wilden eerst alle mogelijkheden onderzoeken. Zo ook de applicatie waarmee ons moederbedrijf in België werkt. Echter, de salarisadministratie is en vooral de salarisuitbetaling in België heel anders georganiseerd dan in Nederland. Die applicatie was dus geen optie.

Ook hebben we gekeken naar SAP HR waarmee ons Nederlandse moederbedrijf werkt. Maar dat was een te dure keuze. Uiteindelijk gaven de functionaliteit en prijs/kwaliteitverhouding van ADP Workforce de doorslag. Zeker als je ook het kennisniveau en de ondersteuning van ADP meerekent. Bij ADP zitten salarisadministratie en HR verankerd in het DNA."

Finetunen

Na het besluit om met ADP Workforce te gaan werken, is het implementatietraject redelijk soepel verlopen. Francisca: "Weliswaar hebben we de planning twee keer moeten aanpassen, maar in juli was de salarisadministratie live. Op dit moment zijn we nog bezig met het finetunen van een aantal HR-processen, maar ik zie nu al dat ESS/MSS succesvol en veelgebruikt is.

Met name waar het gaat om verlofaanvragen en maandelijkse declaraties. Ook opvallend om te zien is dat er veel feedback komt van medewerkers doordat ze nu inzicht hebben in wat er allemaal geadministreerd wordt. Zo registreren ze bijvoorbeeld allerlei certificaten waarover ze beschikken. Ook noodadressen en de verjaardagen van kinderen worden geregistreerd. Handig voor de personeelsvereniging!"

Verschillende CAO's

"Van onze salarisadministratie hoor ik terug dat alles werkt zoals het hoort. Dat kun je als een compliment beschouwen! De combinatie ADP Workforce/Prisal draait probleemloos en zoals gezegd werken we aan de verdere inrichting van ADP Workforce voor de HR-processen waaronder in-, door- en uitstroom. Ook willen we beginnen met competentiemanagement in ADP Workforce. Binnen Indaver Nederland werken we met bijna tien verschillende cao's. Best lastig soms, maar ADP ondersteunt ons daar prima in.

Over wettelijke veranderingen hoeven we ons niet druk te maken en ook de gemeentelijke cao's worden ondersteund. Wel valt het me op dat salarisadministratie en HR soms apart benaderd worden binnen ADP Workforce. Dat is even wennen. Maar met vragen kunnen we altijd terecht bij de afdeling Klantenservice. Je wordt snel geholpen en hebt snel de juiste persoon aan de lijn; een ADP-medewerker met inhoudelijke kennis van zaken!"

Over Indaver

Indaver biedt kwalitatieve en duurzame oplossingen voor het afvalbeheer van industriële bedrijven en openbare overheden. De focus van Indaver ligt steeds op een milieuveilige verwerking van alle afvalstoffen en een maximale valorisatie van energie en materialen. Kernactiviteiten zijn het beheer van intelligente afvalbeheersystemen en de exploitatie van complexe verwerkingsinstallaties. Indaver is een internationale speler in Europa, met installaties en activiteiten in België, Duitsland, Ierland en Nederland. De Indaver Groep beheert jaarlijks zo'n 4 miljoen ton afvalstoffen en realiseert met 1.600 medewerkers een omzet van meer dan 400 miljoen euro. Bij Indaver Nederland werken circa 300 mensen.