ADP Workforce faciliteert onze medewerkers

De nog jonge gemeente Hollands Kroon koos in 2013 voor een andere manier van werken. Binnen vier jaar wil de organisatie bestaan uit zelfstandige en zelfredzame medewerkers die in zelfsturende teams aan de slag zijn. “Het HR- en salarissysteem Workforce van ADP faciliteert onze medewerkers om veel zaken zelf te regelen, dat sluit dus prima aan bij onze aanpak”, vertelt Anja van der Horst, directeur Bedrijfsvoering.

Bedrijfsvoering

“We hadden op enkele onderdelen al wat self service-mogelijkheden, maar nu komt alles bij elkaar.” De samenwerking tussen Hollands Kroon en ADP is het resultaat van een Europese aanbesteding.

Ervaring met ondersteuning

Anja van der Horst: “Een verplicht en tijdrovend proces dat de nodige zorgvuldigheid vraagt. Behalve alle eisen die je als organisatie standaard aan zo'n systeem stelt, was het voor ons ook van groot belang dat ADP ook veel ervaring heeft met het ondersteunen van een organisatie als Buurtzorg. Daar werkt men al langer met zelfsturende teams die ook gefaciliteerd worden door ADP.”

Het werken in zelfsturende teams moet leiden tot een betere kwaliteit van de dienstverlening aan de burger en geeft medewerkers ook veel meer ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Anja van der Horst licht toe: “Wij willen als gemeente een spiegel van de samenleving zijn. In de huidige maatschappij wordt van de burgers zelfred-zaamheid verwacht en dan kun je als gemeentelijke organisatie niet achter blijven. Ook van onze medewerkers vragen we dus zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid.”

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Dat heeft ook vanuit HR-oogpunt veel voordelen: “Zo ontstaat ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Binnen zelfsturende teams verdwijnen de vaste taak- en functieomschrijvingen, waardoor flexibiliteit en mobiliteit ontstaat en medewerkers elkaars kwaliteiten meer kunnen benutten.”

De aanschaf en implementatie van ADP Workforce betekent weer een stap verder in het faciliteren van dit proces. “Nog een hele klus trouwens. Maar dat kan ik gelukkig met een gerust hart aan mijn mensen overlaten”, besluit Anja van der Horst.

Over Hollands Kroon

Ontwikkelingsgericht, toekomstgericht en innovatief. Dat is de ambitie van de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon, in 2012 ontstaan uit de fusie van de gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp. De gemeente heeft ongeveer 48.000 inwoners en profileert zich ook als pionier op het gebied van digitale mogelijkheden. www.hollandskroon.nl