Automatisering faciliteert succesvolle Buurtzorgaanpak

Als het niet nodig is, doen we het niet

De wijkverpleging is bij uitstek een sector waar opereren in kleine, zelfstandig werkende teams leidt tot meer efficiency, lagere kosten en het belangrijkste van alles: een hogere klanttevredenheid. Dat bewijst Buurtzorg Nederland al een behoorlijk aantal jaren. Automatisering speelt een belangrijke rol bij het faciliteren daarvan. De ‘Buurtzorgaanpak' is inmiddels een begrip en krijgt steeds meer navolging.

Buurtzorg Nederland neemt de relatie tussen de cliënt en hulpverlener steeds als uitgangspunt. Tijdens de zorgverlening krijgt de cliënt zoveel mogelijk te maken met dezelfde medewerkers. Zij zijn goed op de hoogte van de situatie en denken mee over de mogelijke vormen van zorg en ondersteuning.

Buurtzorgweb

Dit wordt mede gerealiseerd omdat de medewerkers via internet op een laagdrempelige manier met elkaar verbonden zijn. Ze kunnen eenvoudig online hun administratie regelen en ervaringen en kennis met elkaar delen via Buurtzorgweb van Ecare.

Sinds de stelselwijziging van de AWBZ heeft Buurtzorg er nog een uitdaging bij. In het kader van de ZWV geldt de taakstelling om landelijk 440 miljoen te bezuinigen. Bart Morsink van Buurtzorg: “Lastig natuurlijk, want we krijgen steeds meer cliënten door de vergrijzing en doordat mensen langer thuis moeten blijven wonen. De enige manier waarop onze mensen de taakstelling kunnen realiseren is door minder uren zorg per cliënt te leveren. Dit kan door de zelfredzaamheid van de cliënten te stimuleren en de omgeving te mobiliseren om meer mantelzorg te gaan verlenen.”

Tegelijk worden ook de kosten beperkt door de organisatie zo slagvaardig en efficiënt mogelijk te laten werken. Alle aandacht gaat naar de zorg. De cijfers zijn indrukwekkend. Anno 2015 worden 9.000 medewerkers in 800 teams bediend door slechts 40 medewerkers op het hoofdkantoor in Almelo.

Beste werkgever

Dat gaat niet ten koste van de service aan de medewerker, want die is niet alleen heel tevreden over het werk, maar zeker ook over de werkgever. Buurtzorg werd in 2015 voor het tweede opeenvolgende jaar verkozen tot beste werkgever van Nederland. En ja, een goede werkgever heeft op z'n minst de administratie prima voor elkaar. “De salarissen moeten gewoon goed zijn.”

Buurtzorgweb is daarom gekoppeld aan ADP Workforce. Dat werkt als een trein en zorgt ervoor dat de complete salarisadministratie jarenlang door slechts 2 salarisadministrateurs uitgevoerd kon worden.

Investeren in kennis

“Onze collega's Irene en Reonne hebben pas sinds kort versterking van collega Sylvia Schraven (totaal 2,5 FTE) en de salarisadministratie (inclusief Functioneel Beheer) voor 9.000 medewerkers loopt in de praktijk prima”, vertelt Morsink.

Salarisadministrateur Irene Piet verklapt een deel van het geheim: “Als het niet nodig is, dan doen we het niet. Bij ons geen verlofbriefjes voor een manager die moet goedkeuren en alles moet (laten) invoeren in het systeem. Vakanties overleg je met je team en je houdt je eigen uren bij in het systeem. Grote afwijkingen komen er altijd vanzelf uit en worden ook zelf opgelost.“

Bart Morsink vult aan: “Tussendoor hebben we ook de werkkostenregeling in onze administratie doorgevoerd en dat viel eigenlijk erg mee.” Wel wordt natuurlijk de nodige tijd in kennis geïnvesteerd. “We maken veel gebruik van R&A en hebben dit jaar met een grote delegatie een cursus InterView gevolgd. Heel nuttig.”

“Niet voor niets durven wij gewoon tegen onze mensen te zeggen dat ze altijd mogen bellen als ze iets te vragen hebben over hun salaris of als ze denken dat er iets niet klopt”

ADP Workforce

Salaris- en HRM-oplossing ADP Workforce is naadloos gekoppeld met het personeels- en registratiesysteem van Buurtzorg. Daarmee worden zaken als dubbele invoer van gegevens en dus fouten voorkomen. Door de koppeling ontstaat er bovendien een goed intern controlemiddel. De uitbetaalde salarisuren moeten overeenkomen met de gedeclareerde zorg-uren. Heel belangrijk is dat ons systeem webbased is. De medewerkers kunnen altijd en overal hun uren- en kilometerdeclaraties invoeren. De HRM-functionaliteit van Workforce zorgt voor uitstekend inzicht in ziekte-verzuim, productiviteit en financiën.