Nederlander wil meer keuzevrijheid bij uitbetaling van het salaris

Rotterdam, 19 november 2019 – Nederlanders willen meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uitbetalen van hun salarissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Future of Pay’ van HR-dienstverlener ADP. ADP onderzocht hoe ruim 1.000 werknemers uit Europa – waaronder 250 Nederlanders – en ruim 800 Europese werkgevers denken over (de toekomst van) salarisbetaling.

Bijna de helft wil betalen voor voorschot salaris
Nederlanders besteden hun salaris het liefst aan hun familie, gevolgd door huisvesting en activiteiten zoals hobby’s en vakanties. Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers (45%) aangeeft te willen betalen voor de mogelijkheid om minimaal eenmaal per jaar vervroegd hun salaris overgemaakt te krijgen. Belangrijke onvoorziene uitgaven zijn hiervoor de voornaamste reden. Maar ook voor kosten die werknemers wel zien aankomen – zoals grote uitgaven, vakanties, belastingen en reguliere rekeningen – zouden zij hiervan gebruik willen maken.

Wat organisaties nu al kunnen doen
De meeste Nederlandse werkgevers zijn momenteel (nog) niet erg vooruitstrevend als het gaat om het aanbieden van verschillende betaalmethoden en -frequenties. Volgens het onderzoek zien Nederlandse bedrijven in vergelijking met andere Europese landen het minst de noodzaak voor het aanbieden van andere betaalmethoden dan bankoverschrijvingen.

“Zonder direct uit te gaan van de huidige onmogelijkheden, zijn er ook genoeg andere manieren om werknemers tegemoet te komen”, vertelt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP. “Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld met een persoonlijk keuzebudget meer flexibiliteit bieden waardoor werknemers hun vakantiegeld op een eigen gekozen moment in één geheel of juist per maand in delen kunnen laten uitkeren. En kijk ook verder dan alleen het salaris. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders hobby’s en vakanties belangrijk vinden, probeer daar ook in het HR-beleid gehoor aan te geven door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om vakantiedagen bij te kopen.”

Over ADP
Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal. Voor meer informatie, ga naar ADP.nl.

Het ADP-logo, ADP en Always Designing for People zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, LLC. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. ©2019 ADP, LLC.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie:

Sterk Werk Communicatie & Contentmarketing
Evi van den Oever, managing director
Tel: 06 30 14 14 35
E-mail: evi.van.den.oever@sterkwerk.nl