Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

 
 

Nederlander meest loyaal aan werkgever

Rotterdam, 29 mei 2018 – De animo voor een baan in het buitenland neemt af. Slechts 3% van de Nederlandse werknemers overweegt dit nog actief; een derde (33%) zegt zelfs dat het nooit in hen zou opkomen - vorig jaar was dat nog 22%. Werknemers die toch een verhuizing overwegen, geven de voorkeur aan het nabije Duitsland (32%) en België (24%).  Belemmeringen voor een baan over de grens zijn onder andere het contact met familie en vrienden (33%) en de taalbarrière (16%).

 

The Workforce View 2018

Werken over de grens lijkt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa populariteit te verliezen. Slechts 6% van de Europese werknemers denkt er serieus over na om binnen de komende twee jaar te emigreren voor werk. Iets meer dan een kwart (27%) zegt dat ze het zouden overwegen. Duitsland is onder Europeanen het meest populair als land om in te werken.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. Het onderzoek van dit jaar is de derde editie.

 

Nederlanders meest loyale werknemers

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat werkgevers hun werknemers eerder een vast contract aanbieden om de schaarste aan talent aan zich te binden [1]. Dat is positief nieuws voor Nederlandse werknemers want die lijken meer dan werknemers in andere landen een sterke voorkeur te hebben voor een bekende omgeving en de zekerheid van een stabiele werkplek. Zo zijn Nederlandse werknemers Europees gezien het meest loyaal naar hun werkgever. Ruim een derde (37%) houdt zijn huidige baan het liefst de rest van het werkzame leven. Dat is een stijging van maar liefst vijftien procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Hoe ouder de werknemer is, hoe langer hij zegt bij zijn werkgever te willen blijven.

Ook zijn ze het meest optimistisch over hun werkplek voor de komende vijf jaar en minder enthousiast over het zelfstandig ondernemerschap dan in andere Europese landen. Slechts een op de tien Nederlandse werknemers speelt met de gedachte om voor zichzelf te beginnen. Vorig jaar was dit 7%. Ook Europees gezien verliest zelfstandig ondernemerschap aan populariteit.

"Nederlandse werkgevers zijn verwend met zulke trouwe werknemers, maar geen enkele werknemer is onvoorwaardelijk loyaal,” aldus Martijn Brand, directeur van ADP Nederland. ADP adviseert werkgevers om de loyaliteit van Nederlandse werknemers niet voor lief te nemen en hun waardering te blijven tonen. “Als werkgevers dat te weinig doen, lopen zelfs trouwe werknemers weg. Investeren in personeel en hen echt leren kennen, is in de huidige arbeidsmarkt belangrijker dan ooit. Weten wie ze zijn, waar hun talenten liggen én wat ze echt willen. Bij ADP geloven we dat het de moeite waard is om dat samen te ontdekken."

 
Klik voor vergroting
 

Over ADP Nederland

Krachtige technologie met een menselijke kant. Ongeacht grootte of branche vertrouwen bedrijven over de hele wereld op ADP’s cloud software en expertise om het potentieel van hun mensen te benutten. HR. Talent. Excasso. Payroll. Compliance. Samen halen we het beste uit uw menselijk kapitaal.

Het ADP-logo en ADP zijn geregistreerde handelsmerken van ADP, LLC. Alle overige handels- en servicemerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. ©2018 ADP, LLC.