Beter aansluiten bij de klantbeleving.

De detailhandel wordt steeds complexer door het verlangen van consumenten naar gemak en het toegenomen gebruik van digitale technologie. De sector geeft daardoor een wisselend beeld. De omzet van webwinkels, supermarkten, woninginrichters en winkels in persoonlijke verzorging stijgt. Steeds complexere operationele en financiële modellen én data worden gebruikt om het tempo van technologische vooruitgang te kunnen bijbenen. Verloop, verschillende (soorten) dienstverbanden, werkroosters en veelvuldig gebruik van flexibele- en seizoenskrachten dragen bij aan de complexiteit.

Kansen

 • Aankoop en consumptie vallen steeds vaker samen
 • Consumenten vertonen hybride gedrag
 • Authenticiteit: streekproducten, lifestyle en health
 • Technologische ontwikkelingen, zoals zelfscanning
 • Groei online food retail
 • Assortimentsoptimalisatie

Bedreigingen

 • Meer concurrentie van nieuwe (branchevreemde) toetreders
 • Nog meer focus op prijs
 • Teruglopende (fysieke) groei
 • Opkomst vers foodconcepten en speciaalzaken
 • Lage beschikbaarheid gekwalificeerde medewerkers

Kosten

Meer dan de helft van de verkoop-, algemene en administratieve kosten van een gemiddeld detailhandelbedrijf bestaat uit kosten voor het verkoopapparaat. Verlaging hiervan mét behoud van klantloyaliteit is de grote uitdaging. 

Flexibiliteit

Effectieve personeelsplanning kan helpen de arbeidskosten te verlagen en zorgt voor de flexibiliteit om het juiste (aantal) medewerker(s) op het juiste moment op de juiste plaats te hebben.

Controle

Een consistent beeld en inzicht in het personeelsbestand helpen om het personeel zo flexibel mogelijk in te kunnen zetten en de kosten in de hand te houden. 

Belangrijke taken voor HR

Foodspeciaalzaken en winkels voor consumentenelektronica, kleding, schoenen en doe-het-zelf schrijven rode cijfers. De concurrentie en prijsdruk nemen toe. Belangrijkste taken voor HR hier zijn: meer efficiency in de HR-processen realiseren,  de medewerkersbetrokkenheid vergroten en beter aansluiten bij de klantbeleving.

Detailhandel en HR-uitdagingen

Hoe de detailhandel door integratie van HCM-systemen kosten bespaart, meer inzicht krijgt en daardoor succesvoller kan ondernemen

Gemak, gezond en transparant

Binnen supermarkten groeit de focus op gemak, gezondheid en transparantie. Mede door de opkomst van social media verschuift de macht binnen de keten van supermarkt naar consument. Deze maakt steeds duidelijker andere aankoopkeuzes op het gebied van voeding dan voorgaande generaties. Ook het eetpatroon verandert: aankopen en opeten valt steeds meer samen. Opvallend is ook de koppeling van voeding aan lifestyle en het verdwijnen van B-merken.

Keuzes maken

Non-food heeft te maken met toenemende concurrentie van buitenlandse winkelbedrijven. Dit gaat samen met branchevervaging en demografische verschuivingen. Het gebrek aan tijd bij consumenten noopt tot keuzes: offline, online, gemak, snelheid, genieten en beleven. Het belang van locatiekeuze neemt toe. Waar en hoe koopt de consument? Omnichannel is het antwoord. Wat ook opvalt, zowel binnen food als non-food, is de toenemende aandacht voor duurzaamheid; minder afval, MVO etc.

Ervaren partner voor nieuwe HR-behoeftes

De komende jaren is focus op instroom en scholing gewenst. HR-processen kunnen efficiënter door automatisering en digitalisering, wat bijdraagt aan de prijsdruk. Door meer efficiency in de basisprocessen kan HR zich focussen op het aantrekken van talent en het ontwikkelen van competenties. ADP kan door ruime ervaring in uw sector helpen met adequaat advies en efficiënte oplossingen voor HR en Payroll. Oplossingen die real-time inzicht bieden, administratieve HR-processen vereenvoudigen en meer tijd creëren voor focus op HR-beleid en talentmanagement. Maakt u kennis met onze HR-oplossingen.

Contact opnemen

* verplicht veld

010 459 8644
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
U moet een geldig e-mailadres opgeven.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.

Opmerkingen