Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

 

Auto van de zaak

De bijtelling voor de auto van de zaak is belast in de Loonheffing. Waar moet u als werkgever en werknemer rekening mee houden als er een auto ter beschikking wordt gesteld aan de werknemer.

 
 

De regeling

De wetgever gaat er van uit dat als de werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer deze auto altijd voor privédoeleinden wordt gebruikt. Alleen als aantoonbaar blijkt dat de auto op kalenderjaar (jaarbasis) voor niet meer dan 500 km voor privé wordt gebruikt kan een bijtelling achterwege blijven.

 

Fiscale bijtelling

Het privégebruik van de auto wordt aangemerkt als loon in natura. Dit betekent dat de werkgever verantwoordelijk is voor de fiscale bijtelling bij de werknemer. Het percentage bijtelling waarover de belasting moet worden berekend is afhankelijk van hoe milieu (on)vriendelijk de auto is. Naast de datum eerste tenaamstelling (DET) op kenteken is de uitstoot van CO₂ van de auto is bepalend. Hoe minder CO₂ uitstoot hoe lager het percentage van bijtelling.

De percentages die gelden voor fiscale bijtelling van de cataloguswaarde van de auto zijn voor auto’s met een DET vanaf 2017 22% en 4%. Voor een auto met een DET van uiterlijk 31 december 2016 kan 25%, 20%, 14%, 7%, 4% en 0% van toepassing zijn. Als een auto ouder is dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer. De werkgever moet de loonheffing berekenen, inhouden en afdragen aan de Belastingdienst.

 

Bijdrageloon

Indien de werknemer minder verdient dan het bijdrageloon voor de Zorgverzekeringswet en werknemersverzekeringen moet de werkgever over de fiscale bijtelling ook werkgeversheffing Zorgverzekeringswet en werknemersverzekeringen berekenen en afdragen.