BLOGS

Helping ignite the power of your people.

HR Services

Top vijf tips voor functieomschrijvingen die het juiste talent aantrekken

Door ADP

22/06/2020

1. Maak een lijst van de must-haves en wat u te bieden hebt

Welke kernverantwoordelijkheden zijn essentieel voor de functie? Wees er eerlijk en duidelijk over in een opsomming. Als u bijvoorbeeld een functie beschrijft voor een chauffeur, vermeld dan dat hij/zij moet kunnen rijden en een geldig rijbewijs moet hebben. Beperk u tot het essentiële; u kunt niet-essentiële taakfuncties verderop vermelden. Denk na over de dagelijkse taken van de functie en neem er zoveel mogelijk details over op; op die manier trekt u kandidaten aan die over de juiste vaardigheden beschikken en die om de juiste redenen enthousiast zijn.

2. Wees beschrijvend en inclusief

Kies zorgvuldig uw woorden om de functievereisten te beschrijven en zorg ervoor dat u aangeeft wat er moet worden bereikt, in plaats van hoe het moet worden gedaan. Het is een goede gewoonte om een verklaring van de werkgever over gelijke kansen toe te voegen en inclusieve taal te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld dat uw bedrijf faciliteiten biedt voor medewerkers met een handicap, of als een expeditiemedewerker gebruik mag maken van een trolley of mobiliteitshulp, gebruik dan het woord 'verplaatsen', maar niet 'heffen'. Controleer de arbeidswetgeving van uw land voor de toepasselijke regelgeving en voor richtlijnen met betrekking tot deze taal: zo zult u geen enkele geweldige kandidaat mislopen, alleen maar omdat ze denken dat u niet op hen inspeelt.

3. Wees eerlijk over de functie

Laten we eerlijk zijn, het is verleidelijk om de functieomschrijving - van de taken tot het salaris - in verhullende of verfraaiende termen op te stellen. Eerlijkheid duurt echter het langst als u de juiste kandidaten wilt aantrekken en behouden. Door taken weg te laten, vooral onplezierige, kan het salaris als niet passend worden ervaren, of erger nog, ertoe leiden dat u een uitstekende kandidaat aanneemt die vervolgens opstapt omdat de baan niet overeenkomt met zijn of haar capaciteiten. Eerlijk zijn betekent dat u de mensen aantrekt die echt geïnteresseerd zijn in alle taken die bij de functie horen en tevreden zijn met het aangeboden salaris.

4. Actualiseer de omschrijvingen

Wanneer hebt u dezelfde functieomschrijving voor het laatst gebruikt? Vijf jaar geleden? De kans is groot dat enkele van de kernverantwoordelijkheden sindsdien zijn veranderd of dat uw bedrijf zich heeft ontwikkeld. Zo kan een marketingmanager nu bijvoorbeeld een team van acht in plaats van twee medewerkers moeten aansturen; werk daarom de taakomschrijving bij voordat u deze opnieuw plaatst, zodat dit wordt gereflecteerd. Op die manier trekt u alleen de kandidaten met de juiste ervaring aan.

5. Werk juridisch op correcte wijze

Ondanks alle goede bedoelingen kunnen de kerntaken van een functie veranderen ten opzichte van de oorspronkelijke omschrijving in de loop van de tijd dat een medewerker in dienst is. Het is een goede gewoonte om taal in uw functiebeschrijving op te nemen die u het recht geeft om de functietaken te wijzigen naarmate de functie en het bedrijf evolueren. U zou ook kunnen aangeven dat de beschrijving mogelijk niet alle eisen van de functie omvat. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat u de juiste kandidaat aanneemt en, nog belangrijker, dat u de juiste kandidaat behoudt.

ADP-wervingsgids voor kleine bedrijven

Het opstellen van nauwkeurige en actuele functieomschrijvingen kan u helpen bij een reeks van wervingstaken. De ADP-wervingsgids voor kleine bedrijven kan u helpen bij het definiëren van uw wervingsvereisten, het doorlopen van de wervingsprocedure, het voeren van sollicitatiegesprekken, het doen van een aanbod en het onboarden van een nieuwe medewerker.

Tags:HR Services