BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Drie weg, zeker nog vier te gaan

2/04/2020

Zo, na ruim drie weken gedwongen thuiswerken en het vooruitzicht dat daar zeker nog vier weken bij komen, eens even de balans opmaken.

Dit is toch net wel even anders dan een dag per week thuis zaken afronden waar je op kantoor minder aan toe komt. Bovendien werk ik normaal thuis op dagen dat mijn vrouw werkt en heb ik het rijk alleen. Dat is nu dus ook anders. Maar de ‘samenwerking’ blijft goed. We hebben de ruimte en hoeven gelukkig geen thuisonderwijs voor onze kinderen te verzorgen. En samen lunchen is zeker gezellig!

Maar, juist in deze tijd van onzekerheid waar klanten en collega’s veel vragen hebben, blijft het voor de HR- en salarisprofessional noodzakelijk om de zaken goed te blijven volgen. Een langere periode van thuiswerken is, zoals ik al zei,  ook voor hen net even anders. 

Werkplek thuis

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de gezondheid van uw medewerkers. Zeker, het Coronavirus en de voorkoming van de verspreiding ervan, is prioriteit 1. Maar zorg er zeker voor dat uw medewerkers op een goede veilige en Arbo-technisch verantwoorde werkplek werken. Maak het, zo veel als kan, mogelijk dat uw medewerkers de kantoorstoel, beeldscherm en toetsenbord op kantoor op kunnen halen en thuis gebruiken.

Privacy

Denk je aan gezondheidsgegevens,  dan kom je al snel ook bij privacy. Heel belangrijk: de privacyregels  zijn ook in deze tijd ongewijzigd. U mag nog steeds geen gezondheidsgegevens vastleggen of preventieve controles op het werk doen.

Reiskostenvergoeding

Denk ook na wat u wilt doen met uw reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer. Wilt u die stoppen omdat er niet meer wordt gereisd? Controleer dan eerst uw arbeidsvoorwaarden. Kunt u de reiskostenvergoeding arbeidsrechtelijk wijzigen? Dat kan best nog eens lastig zijn. Een vergoeding maakt deel uit van de arbeidsvoorwaarden en kan dus niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd zonder dat dit vooraf is vastgelegd.

Als u de vergoeding arbeidsrechtelijk niet kunt stoppen dan moet u naar de fiscale aspecten kijken. Kan de vergoeding nog wel onbelast worden doorbetaald? Hiervoor kun je de vuistregel toepassen die ook bij langdurige ziekte wordt gebruikt. De maand uit en de daaropvolgende maand kan het nog onbelast. Daarna moet u de vergoeding gaan belasten. Deze situatie zal dus in deze periode van langdurig thuiswerken optreden. Zeker bij collega’s die in Brabant wonen. Maar hoe gaat u dan de vergoeding belasten? Bij de medewerkers? Check dan ook weer wat uw arbeidsvoorwaarden zeggen. Staat daar dat het een onbelaste vergoeding is, dan heeft u waarschijnlijk geen andere keuze dan de vergoeding als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte te brengen.

Vaste kostenvergoeding

Zo moet u ook naar een eventuele vaste kostenvergoeding kijken. Welke kosten lopen door, en welke niet? Abonnementen lopen door, maar kleine kosten onderweg en zakelijke parkeerkosten waarschijnlijk niet. Dit deel van de vergoeding moet dan ook weer belast worden, waarbij u ook weer de keuze van eindheffingsloon heeft.

Veel werkgevers willen ook wat extra’s doen voor hun medewerkers. In de vorm van een extra toelage, een bloemetje of een andere attentie. Ook hiervoor kunt u de vrije ruimte gebruiken. Maar heeft u wel voldoende vrije ruimte om deze extra toename te verwerken?

Best nog wel veel te doen dus de komende vier weken vanuit uw veilige en arbo-technisch verantwoorde werkplek thuis. En o ja, vergeet u ook niet om de salarissen tijdig te betalen? Als u dat niet doet, heeft dat zeker een grote economische impact.