BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Prinsjesdag 2019: wat verandert er voor werkgevers in 2020?

22/08/2019

Prinsjesdag staat weer voor de deur en dat is een belangrijk moment om na te gaan welke veranderingen het kabinet in het Belastingplan zal presenteren. In dit blog blikt ADP alvast vooruit op twee te verwachten thema’s die voor u als werkgever van belang zijn: de werkkostenregeling (WKR) en de mobiliteit van uw werknemers (auto en fiets van de zaak).

1. Verwachte veranderingen in de WKR

Twee wijzigingen worden per 1 januari doorgevoerd in de WKR. Allereerst wordt de vrije ruimte verhoogd naar 1,7% tot een totale fiscale loonsom van 400.000 euro ligt. Op dit moment is dat 1,2%. Boven de vier ton blijft dit percentage ongewijzigd. Deze aanpassing betekent dat met name mkb’ers hun werknemers iets meer kunnen bieden. Denk hierbij aan de uitruil van reiskosten, een smartphone, studie- of opleidingsmogelijkheden of wellicht een extraatje zoals een groter kerstpakket.

De andere te verwachten wijziging die in het oog springt, is dat de kosten voor de verklaring omtrent gedrag (VOG) vanaf 1 januari niet meer onder de vrije ruimte vallen. Voor veel werknemers is deze verklaring vaak een verplichting, bijvoorbeeld in de zorgsector. Doordat de kosten voor de VOG voortaan buiten de vrije ruimte aftrekbaar zijn, houden werkgevers dus ook iets meer over.

2. Mobiliteit van werknemers

Vanaf 1 januari wordt ook het voordeel van een elektrische auto van de zaak genivelleerd. De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s zal vanaf 1 januari 8% zijn, gerekend over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Op dit moment bedraagt dit 4% over de eerste 50.000 euro van de cataloguswaarde. Deze verdubbeling is een eerste stap op weg naar het gelijktrekken van de bijtelling voor elektrische auto’s. In 2026 moet deze 22% zijn, net als voor andere auto’s.

De administratie rondom de fiets van de zaak wordt vanaf 1 januari waarschijnlijk iets eenvoudiger. Het idee hierachter is om deze meer gelijk te stellen met de bijtelling voor de zakelijke auto. Momenteel moet bijvoorbeeld in een fietsplan nog worden vastgelegd hoeveel kilometers iemand privé en zakelijk fietst. Deze omslachtige manier vervalt: er komt een vaste bijstelling voor de leasefiets van 7% van de adviesprijs. Een medewerker betaalt hierdoor uiteindelijk een laag, vast bedrag per maand voor de fiets.

Meer weten over deze wijzigingen?

Wilt u meer weten over de WKR, mobiliteit of andere trends en veranderingen die voor u als werkgever relevant zijn? Meld u dan aan voor de kosteloze Back to work breakfast session van ADP op 20 september van 8:00 tot 10:15 uur in Rotterdam.