BLOGS

Helping ignite the power of your people.

heet

Help, het wordt heet!

5 tips voor een fijn werkklimaat

25/07/2019

De zomer regeert en de temperatuur bereikt vooral in de stad tropische waarden. Hou het hoofd koel en neem de nodige maatregelen om gezondheidsklachten bij je medewerkers te voorkomen én het werk zo prettig mogelijk te laten doorgaan.

Allereerst: er is geen ‘officiële temperatuur' waarop werken niet meer mag. Wel is er natuurlijk het Arbobesluit waaraan je je als werkgever moet houden: ‘de temperatuur op het werk mag niet nadelig zijn voor de gezondheid van de mensen. De werkgever moet maatregelen nemen om gezondheidsklachten te voorkomen'. (zie rijksoverheid.nl)

Pas rond 40 graden echt gevaar

Volgens Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2003 van FNV Bondgenoten geldt voor kantoorwerk een temperatuur tussen de 23 en 26 graden als ideale zomertemperatuur. Bij fysiek zwaarder werk komen deze temperaturen uiteraard lager uit. Volgens het Arbeidsinspectie Loket is er echter pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden echt ernstig risico voor de gezondheid. Er is een calculator om een en ander te inventariseren.

Veel maatregelen om de temperatuur op de werkplek dragelijk te houden liggen voor de hand. We hebben ze onderaan ook nog even onder elkaar gezet. Maar eerst de volgende tips.

1. Zet het zomerplan in werking

Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Zorg daarom in overleg met je medewerkers (werknemersvertegenwoordiging, or) liefst ver voor de zomer – voor een zomerplan waarin je vaststelt wat er moet gebeuren. Denk niet alleen aan maatregelen op de werkplek maar ook in de organisatie van het werk. Omschrijf globaal onder welke omstandigheden het plan in moet gaan en hou daarmee jouw organisatie voor ogen.

Moeten er medewerkers – bijvoorbeeld op de bouwplaats - in een houten gebouw zonder airco werken, dan zullen er al bij een graad of 25 maatregelen nodig zijn. In een modern kantoor met airco zal er veel minder snel een zomerplan van toepassing zijn. Zomaar een tropenrooster van internet plukken werkt dus lang niet altijd!

2. Ga de regelmatig de risico's na en neem desnoods individuele maatregelen

Heb je al een zomerplan en een lijstje afspraken? Ga dan toch nog even na of je ‘risico'-medewerkers hebt: zwangere vrouwen, mensen met long- of hartaandoeningen en medewerkers die medicijnen voor hoge bloeddruk gebruiken. Raadpleeg als het mogelijk is de bedrijfsarts over de wenselijkheid van een aangepast programma. Doen er medewerkers aan de Ramadan? Dan hebben ze het extra zwaar. Probeer daarmee rekening te houden.

3. Wees duidelijk over zomerkleding op kantoor

Hoge temperaturen vragen om luchtige kleding. Maar als je medewerkers direct contact hebben met klanten is een korte broek gewoon niet gepast. Natuurlijk zijn er bedrijven waar ‘alles kan'. Maar omdat blote navels en ruimhartige decolletés de temperatuur eerder opdrijven dan het werk makkelijker maken, is het helemaal niet gek als je aan je mensen vraagt om op de werkvloer geen al te blote kleding te dragen.

4. Hou je bezetting in de gaten

Bij mooi weer willen veel mensen naar buiten en als het even kan naar het strand. Ze nemen een vrije dag op. Hou er rekening mee dat (losse) invalkrachten bij deze temperaturen ook minder makkelijk beschikbaar zullen zijn. Ook al zal het door vakantie e.d. op dit moment minder druk zijn, stel tijdig vast wat je minimale bezetting is. Voorzie je problemen? Verzin dan iets extra's – een cadeaubon, extra vrije uren - voor de mensen die wél willen werken.

5. Hou de stemming erin

Iedereen heeft het warm en werken is dan niet altijd een pretje. Zeker niet als verder iedereen op het strand lijkt te zitten! Doe daarom wat leuks voor de harde werkers. Haal de ijsboer naar kantoor, voorzie iedereen van een bon voor een lekker drankje (leuk om die te ‘verstoppen' in een waaier). Zorg voor een livestream van de Tour de France of Wimbledon in één van de werkruimtes, er zijn tal van leuke ideeën om de stemming erin te houden.

Maatregelen op de werkplek:

  • Zet warmteproducerende apparaten (server, ovens) zo veel mogelijk uit of breng ze onder in een aparte ruimte.
  • Zet minder verlichting aan.
  • Gebruik zonwering; buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering.
  • Zorg voor goede ventilatie, laat indien nodig extra airconditioners en/of ventilatoren plaatsen.
  • Zorg dat je medewerkers voldoende drinken. Plaats desnoods een extra waterkoeler en laat de koelkast extra aanvullen met frisdranken.
  • Heb je medewerkers die buiten werken, overleg dan over extra maatregelen om zonneschade te beperken.

Aanpassingen in de organisatie van het werk

  • Stel een tropenrooster in, onderzoek de mogelijkheden om je mensen korter te laten werken. Las vaker pauzes in.
  • Kijk of het mogelijk is om zwaar werk uit te stellen. In Nederland zijn warme periodes nooit van lange duur.

Tags:heetwerkklimaathet weer5 tipstemperatuurwarmtezomerhittehittegolf