Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Vakantiegeld: stiften voor gevorderden

22/05/2019

 
 

Kent u nog die scene uit Jiskefet waarin Jos aan Edgar probeert duidelijk te maken hoe het kaartspel Stiften gaat?

Ik moest er deze week bij het opstellen van ons persbericht over vakantiegeld en het maken van enkele berekeningen aan denken. En het werd nog sterker toen ik vandaag enkele journalisten te woord mocht staan en hen in jip-en-janneketaal probeerde uit te leggen dat de arbeidskorting gekort wordt en dat dit leidt tot een hoger belastingtarief op het vakantiegeld. Maar dan niet voor iedereen, omdat het ook kan dat de korting op de korting al verrekend wordt met het periodieke loon.

 

Bent u daar nog?

En oh ja, als je als werkgever een zogenoemd individueel keuzebudget (IKB) biedt, dan kan het vakantiegeld ook periodiek worden uitbetaald en wordt er op de normale manier belasting geheven. Sterker nog: bij een IKB kun je het zelfs binnen bepaalde grenzen belastingvrij uit laten betalen. Het IKB is in opkomst – als het nog niet op uw agenda heeft gestaan, is de kans groot dat dit binnenkort onderwerp van gesprek wordt.

Nog meer mogelijkheden dus. Enige verwarring was niet te vermijden, maar uiteindelijk was alles toch duidelijk(er) te maken. “Jack in the box”, zoals Jos zou zeggen. 

 

Wat betekent dit voor de werkgever en de salarisadministrateur?

Wat moet de gemiddelde salarisadministrateur of werkgever nu doen? Ga maar eens aan medewerkers uitleggen dat het weliswaar geen belasting wordt genoemd maar dat het verrekeningspercentage loonheffingskorting in feite betekent dat je meer belasting betaalt. Terwijl die werknemer alleen maar hoort en leest dat we juist minder belasting over ons loon betalen.

En ja, als er een IKB is, dan zijn er ook andere mogelijkheden. U had het nog zo netjes uitgelegd, had de werknemer dat dan niet gelezen?

Binnen ADP ondersteunen we op verschillende manieren de opbouw van vakantiebijslag, zoals het officieel heet. En vanzelfsprekend is een IKB ook geen onbekend fenomeen voor ons. Voor wat betreft de belastingheffing zijn wij gehouden aan de rekenregels die door de Belastingdienst uitgevaardigd worden en het jaarloon van het voorafgaande jaar voeren wij automatisch door zodat de werkgever de juiste belasting- en verrekeningspercentages toepast.

Wellicht nog onbekend is de uitleg van de loonstrook. Op onze site is een voorbeeld strook beschikbaar waarin we per item uitleg geven.

Maar de echte “Jack in the box” zou zijn als we regelgeving vereenvoudigen en de loonstrook inzichtelijker maken. Daar lijkt overigens nog geen zicht op.  

Voorlopig zijn de kaarten nog niet geschud en blijft het een ondoorzichtig oerwoud waar wij u graag doorheen leiden. Het enige voordeel wat ik op dit moment zie is dat ik toch even in de baas zijn tijd naar Jiskefet kon kijken omdat ik niet meer precies wist of Jos of Edgar nu de domoor was.

 

Zoekt u hulp bij de uitleg voor uw medewerkers, staat het individueel keuzebudget op de agenda of wilt u weten hoe u het een en ander rond bijzondere beloningen zoals vakantiegeld nog beter kunt inregelen? Neem vrijblijvend contact met ons op via https://www.adp.nl/contact/.