BLOGS

Helping ignite the power of your people.

onboarding

Haal het beste uit je nieuwe medewerker

24/07/2018

 
 

4 tips voor een goede onboarding

Het sollicitatieproces kan voor werkgevers een uitdagende procedure zijn. Want hoe vind je goede werknemers en hoe haal je vervolgens het beste in hen naar boven? Over dat laatste gaan we het hebben in deze blog. Dit kan namelijk door middel van een goede onboarding. Door nieuwe medewerkers op de juiste manier te integreren in de organisatie, zullen ze van meer waarde zijn en minder snel weer vertrekken. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder!

 

Meer dan een introductie

Het is natuurlijk logisch dat een nieuwe medewerker een goede introductie nodig heeft. Een kennismaking met het kantoor, de collega’s en het werk. Maar daar blijft het niet bij. Naast een introductie is het namelijk ook van belang om een nieuwe medewerker een goede onboarding te geven. Er zit namelijk een groot verschil tussen een introductie en een onboarding.
Onboarding is een proces waarin de nieuwe medewerker wordt voorzien van de benodigde informatie, vaardigheden en kennismaking met de bedrijfscultuur, om zo optimaal te kunnen functioneren in de organisatie. Dit kost tijd en de onboarding is dan ook niet binnen een week gedaan. Wanneer je hier als werkgever de tijd voor neemt, zal het je in de toekomst meer opleveren. Een goede onboarding heeft namelijk meerdere voordelen.

 

Voordelen onboarding

Door tijd te investeren in nieuwe medewerkers en hen een goede onboarding te geven, zullen zij zich sneller betrokken voelen bij de organisatie. Hier komt weer uit voort dat ze productiever gaan werken. Ook voelen zij zich beter op hun plek in hun functie en binnen het team. De kans dat ze snel vertrekken is dan ook klein.

Daarnaast is gebleken dat een goede onboarding uiteindelijk zorgt voor meer winstgevendheid voor het bedrijf, zie dit onderzoek van Hay. Hoe hoger de betrokkenheid van de werknemers bij de organisatie is, hoe hoger de winst, zo blijkt ook uit het ADP-onderzoek ‘Betrokkenheid: de belangrijkste drijfveer voor bedrijfsprestaties’

 

Tips voor een goede onboarding

Je zult misschien denken: ik wil mijn nieuwe werknemers ook zo’n onboarding geven. Maar hoe doe ik dit precies? Het geven van een goede onboarding kost tijd en is een investering. Met de onderstaande tips helpen wij je op weg.

  1. Onboarding begint al voor de eerste dag

Het sollicitatieproces kan best enige tijd duren. Tussen het tekenen van het contract en de eerste dag van de werknemer kan redelijk wat tijd zitten. Vaak heeft een werknemer meerdere bedrijven benaderd dus is het zaak om, ook na het tekenen van het contract, het vuurtje brandend te houden. Laat dus van je horen als werkgever en laat zien dat de nieuwe werknemer welkom is. Dit kan met een kaartje of bos bloemen maar ook door een uitnodiging voor een evenement of training.

  1. Extra aandacht de eerste dag

Een kwart van de werknemers zegt teleurgesteld te zijn na hun eerste dag bij een nieuwe werkgever. Er is onduidelijk wat er van ze wordt verwacht en ze worden in het diepe gegooid. Het is daarom belangrijk een nieuwe werknemer de eerste dag goed te begeleiden. De eerste indruk doet misschien meer dan je denkt! Je kunt dit doen door een welkomstcadeau te geven of er tijdens de lunch een kort moment aan te wijden.

  1. Koppelen aan een buddy

Vervolgens is het verstandig om de nieuwe werknemer te koppelen aan een andere werknemer. Vraag wel eerst aan deze medewerker of hij of zij daar voor open staat, anders werkt het averechts. Deze persoon kan de nieuwe werknemer op sleeptouw nemen en hem of haar kennis laten maken met de bedrijfscultuur. Bovendien heeft de nieuwe werknemer zo het gevoel al een goede connectie te hebben gemaakt, wat zorgt voor meer betrokkenheid.

  1. Een goed inwerkprogramma

Tot slot is het natuurlijk ook heel belangrijk om de nieuwe werknemer goed in te werken. De inhoud van de baan is uiteindelijk waar het om draait. Zorg dus voor een goede overdracht van de vorige werknemer in die functie en zet handleidingen en belangrijke gegevens op papier. Geef duidelijk aan wat er van de werknemer wordt verwacht en plan in het begin meerdere evaluaties in.

Heb je nog vragen over een goede onboarding of wil je meer informatie? Laat het ons dan weten!