BLOGS

Helping ignite the power of your people.

27/03/2018

Ondanks alle politieke onzekerheid in het afgelopen jaar zijn Europese werknemers optimistischer dan een jaar geleden, zoals blijkt uit ons meest recente onderzoek The Workforce View in Europe 2018. Het aantal werknemers dat positief tegen de komende vijf jaar aankijkt, is gestegen van 78% naar 79%.

Misschien draagt de sterk aangetrokken Europese arbeidsmarkt bij aan dit optimisme: in 2016 bedroeg de werkgelegenheid 71,1%, het hoogste percentage ooit gemeten in de EU. Maar welke gevolgen heeft een krappe arbeidsmarkt voor uw personeelsbestand? Loopt u het risico talent kwijt te raken? Hoe kunt u dat voorkomen?

Veranderende loyaliteit

Op de vraag hoe lang Europese werknemers nog bij hun huidige organisatie denken te blijven, antwoordde 13% binnen een jaar te willen vertrekken. Sterker nog, slechts een kwart (26%) is van plan om de rest van hun werkzame leven bij hun organisatie te blijven. We weten allang dat een 'baan voor het leven' tot het verleden behoort, maar als de banen voor het oprapen liggen, zullen werknemers nog sneller vertrekken. Het spreekt voor zich dat een hoger personeelsverloop hogere kosten met zich meebrengt; kosten die te vermijden zijn als je werknemers kunt overtuigen om te blijven.

Eigen weg gaan

Tegenwoordig vertrekken werknemers niet alleen naar concurrenten, maar één op de vijf (20%) zegt serieus te overwegen om voor zichzelf te beginnen en/of als freelancer aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u de beste mensen kwijtraken aan een ander land, want 6% van de Europese werknemers overweegt serieus om in de komende twee jaar naar het buitenland te verhuizen en nog eens 27% zegt dat ze het zouden overwegen. In een dynamische arbeidsmarkt zijn werknemers misschien eerder geneigd om de sprong te wagen en nieuwe manieren van werken en nieuwe locaties te ontdekken.

Toenemende stress

Hoewel het optimisme over werkomstandigheden in het algemeen licht is gestegen, zegt een verontrustend aantal respondenten, bijna een op de vijf (18%), dagelijks aan stress te worden blootgesteld en drie op de tien respondenten (30%) voelen zich dermate gestrest dat zij overwegen om van baan te veranderen. In heel Europa denkt 14% van de werknemers dat hun bedrijf niet geïnteresseerd is in hun geestelijk welzijn en het is dan ook geen verrassing dat veel stress tot een hoog personeelsverloop leidt.

Nu er een ruime keus is aan alternatieven en veel mensen er geen vertrouwen meer in hebben dat hun werkgever iets zal doen aan de stress op het werk, wordt de beslissing om hun heil elders te zoeken veel gemakkelijker.

Beperk risico

Natuurlijk is het op een dynamische arbeidsmarkt ook makkelijker om weer nieuwe mensen aan te trekken. Het risico dat er een ecosysteem ontstaat waarin werknemers worden aangemoedigd om een andere baan te zoeken moet niet worden onderschat. Dit is nooit helemaal te voorkomen, maar het is wel mogelijk om de schade beperkt te houden.

Wat u in ieder geval kunt doen is uw beloftes nakomen en werknemers de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen in hun carrière en ze te stimuleren om daar zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. Verder kunt u zich meer bekommeren om hun geestelijk welzijn en ze kansen bieden in het buitenland.

Meer weten over deze mogelijkheden en uitdagingen? Lees dan The Workforce View in Europe 2018

Tags:arbeidsmarkt,risico’stalentmanagementworkforce viewhcmhr