BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Hè, hè, eindelijk is het zover, we hebben een nieuw kabinet! Wat eerder was er al een nieuw regeerakkoord. Op 10 oktober 2017, na een lange zwangerschap en dito bevalling, vol trots door de 4 partijen gepresenteerd en met evenveel plezier meteen door de oppositie met de grond gelijk gemaakt. Ja, dat is typisch Nederland natuurlijk. Meteen de partijpolitiek er op los laten.

Natuurlijk kregen we eerder al wat signalen hoe het kind er uit zou gaan zien. Nee, geen meisje, geen jongetje maar keurig genderneutraal zoals dat tegenwoordig hoort.

Nu we weten wie de papa’s en mama’s van dit akkoord zijn, hebben we wel een beetje een idee van de opvoeding die in het verschiet ligt. Een goede gedegen christelijke opvoeding met goede scholing en gevoel voor ondernemerschap lijkt het meest logisch.

Aandacht voor de ouders

Zoals na vrijwel elke langverwachte geboorte begint het allemaal in een roze wolk en in dit geval ook met de traditionele foto op het bordes met de Koning! Het echte meten en wegen van het kind gebeurt pas bij de bezoeken aan de overige familie in de Tweede Kamer. Dat wordt nog spannend de komende jaren met die opvoeding. De papa’s en mama’s hebben maar één familielid meer dan de boze ooms en tantes die zelf een kind willen opvoeden.

Maar wat betekent deze geboorte nu voor u als HR- en of salarisprofessional? In ieder geval veel aandacht voor u en of uw medewerkers als 'kersverse ouders'. Een forse verlenging van het kraamverlof per januari 2019 van twee naar vijf dagen. En nog een extra verlenging van vijf weken in 2020.

Samengesteld gezin

In feite is er natuurlijk ook sprake van een samengesteld gezin. Er komen ook enkele kinderen uit het vorige huwelijk van één van de ouders mee. Een daarvan, de DBA, wordt niet in de nieuwe familie opgenomen. Dit omdat die niet werkt.

Ook de WWZ blijkt toch niet helemaal te werken, maar die krijgt nog een kans om zich te verbeteren. Ontslagrecht, transitievergoeding en flexibele arbeidscontracten krijgen een nieuwe look.

Werken is sowieso lonend in de nieuwe familie. Als je werkt ga je er op vooruit. Vooral hogere heffingskortingen en lagere belastingtarieven moeten hier voor zorgen. Maar pas op! Als je veel consumeert kan de meevaller wel eens tegenvallen. Een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op consumptie lijkt het motto van het nieuwe huishoudboekje van dit opmerkelijke gezin.

Nog meer opvallende zaken die voor u als salaris- en/of HR-professional van belang zijn? In deze presentatie.

Tags:Dik van Leeuwerdenformatiekabinetwgacontractzzp