Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

formatie

Het duurt wel lang

 

We weten inmiddels dat Nederland op allerlei gebied internationaal een partijtje mee blaast. Goed, onze nationale sport voetbal zit dan in een flinke dip, maar op allerlei andere gebieden laat Nederland wel luid en duidelijk van zich horen. 

 

Gelukkigste werknemers

De export, en daardoor ook de economie, groeit en bloeit en we behoren volgens het World Happiness Report 2017 tot de meest gelukkige mensen op deze aarde. We zijn zelfs de gelukkigste werknemers van Europa.

 

Record

Maar we naderen ook een negatief record. We zijn bezig met (een van) de langste kabinetsformatie(s) ooit. Sinds 15 maart zijn er op het moment van schrijven van deze blog 196 dagen verstreken. Je hoeft geen futuroloog zo te zijn om te verwachten dat het record uit 1977 van 208 dagen gebroken wordt.

Antwoord op de quizvraag? Kabinet Van Agt. Niet alleen in het voetbal zijn de Belgen ons trouwens de baas. Ook hier. Onze zuiderburen hadden in 2010-2011 een formatie die 541 dagen duurde. 

 

Wacht u tevergeefs?

Voor u als HR- en of salarisprofessional zit er niets anders op dan gewoon geduldig afwachten. Jammer, want in het jaarlijks onderzoek HR Trends gaf u heel duidelijk aan dat zaken als het ontslagrecht, verplichte transitievergoeding na twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en tijdelijke arbeidscontracten moeten worden aangepast.

Maar wat vinden de formerende partijen daar eigenlijk van? Zit u voor niets te wachten of gloort er hoop aan de horizon? Alleen D’66 en het CDA hadden in hun programma opgenomen dat het ontslagrecht moet worden aangepast. VVD en Christen Unie zeiden daar niets over. Alle partijen vonden in hun programma wel dat het makkelijker moest worden om een vast contract te krijgen.

Over de flexibilisering wordt verschillend gedacht. De VVD, het CDA, en CU willen dat er meer ruimte komt voor flexibele arbeidscontracten. Het CDA vindt een tijdelijk contract van vijf jaar beter dan een situatie waarin een werknemer elke twee jaar op straat kan komen te staan. D66 gaat het verst. Die partij wil slechts één arbeidscontractvorm: een contract voor onbepaalde tijd. Nou probeer daar maar eens een mooi compromis van te maken.

 

Nee, er komen aanpassingen

Wel zijn de beoogde coalitiepartners het in hun verkiezingsprogramma's eens dat de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte moet worden aangepast. Voor de compensatie van de verplichte transitievergoeding ligt inmiddels een door Rutte II ingediend wetsvoorstel. Dat is echter controversieel verklaard en zal dus ook door het nieuwe kabinet moeten worden opgepakt. Al met al lijken de punten die de HR-professionals als belangrijk ervaren wel te worden opgepakt.

Maar hoe? Dat blijft natuurlijk de grote vraag. Het antwoord op die vraag is voor de praktijk snel gewenst. Want geduld is dan wel een schone zaak, het raakt ook op en de (economische) trein wacht niet.