recruitment

Stop met zoeken naar de beste kandidaat!

 

Iemand die alles kan!

Krappe arbeidsmarkt of niet, als je de vacatures bekijkt zoeken alle werkgevers de man/vrouw die ‘alles kan’ en liefst nog een beetje meer.

 

De gezochte kandidaat heeft het ideale profiel en moet zowel een teamplayer zijn als zelfstandig kunnen werken. Is natuurlijk dynamisch, vasthoudend, creatief, nieuwsgierig, beschikt natuurlijk over de juiste diploma’s en is uiteraard ervaren!

Wie durft daarop te reageren? In de praktijk laten sollicitanten zich - gelukkig maar - meer leiden door de jobtitle en het imago van het bedrijf dan door dit soort vacatureteksten. 

 

Nieuwe medewerker

Dat geldt ook voor de ‘andere kant van de tafel’. Als er een klik is met de kandidaat, dan zijn een aantal eisen ineens van minder belang. Vaak komt men dan toch tot afspraken én een prettige vruchtbare samenwerking.

Maar net zo vaak wordt door deze aanpak een goede kandidaat gemist, een té middelmatige collega aangenomen of blijkt de nieuwe werknemer toch geheel andere verwachtingen van de baan te hebben. De ‘beste kandidaat’ is in de praktijk lang niet altijd een succesvolle nieuwe medewerker!

 

Zoektocht beste kandidaat

Scott Berkun van Automattic Inc. geeft in "The Year Without Pants: Wordpress.com and the Future of Work" tips voor een andere, minder traditionele aanpak die in zijn praktijk in de US een stuk effectiever bleek. De tips zijn ook voor Nederlandse organisaties in andere sectoren het proberen waard.

 

Neem mensen aan die zichzelf kunnen redden

Volgens Berkun is zelfredzaamheid de sleutel tot effectief werken. Neem iemand aan die zelfredzaam is en je hoeft geen tijd te besteden aan micromanagement: hij/zij zoekt zelf uit hoe het werkt binnen het bedrijf en weet van aanpakken. Ook als het om lastige projecten gaat. Berkun: “Natuurlijk is het altijd even zoeken naar mensen die dit kunnen, maar iedere keer dat je als werkgever genoegen neemt met middelmatigheid wordt het lastiger om de beste krachten aan te trekken.” 

 

Selecteer met een (proef)project

Nieuwe medewerkers worden vaak aangenomen op basis van gevolgde opleiding(en). Maar is dat wel een garantie dat ze het werk succesvol kunnen doen? In plaats van een serie gesprekken of een standaard assessment geeft Automattic Inc. (softwareontwikkelaar voor websitebouwers en het moederbedrijf van Wordpress) een kandidaat een praktisch project om zichzelf te bewijzen.

De uitkomsten worden vervolgens gebruikt om het lange termijn potentieel van de nieuwe medewerker vast te stellen. Automattic is niet het enige bedrijf dat hiermee succes heeft. Ook een icoon als Bill Gates vindt bijvoorbeeld dat vaardigheden een belangrijker selectiecriterium moeten zijn dan diploma’s. 

 

Kies de veelzijdige kandidaat

Bij Automattic werken veel mensen met een specifieke expertise. De meesten beschikken daarnaast ook over een aantal andere vaardigheden en dat is nu juist wat het bedrijf volgens Berkun zo succesvol maakt. Een ontwikkelaar is bijvoorbeeld expert in een specifieke programmeertaal, maar weet ook het nodige van productontwikkeling, kwaliteitsbewaking of interface-ontwerp.

Die veelzijdigheid zorgt voor succesvolle samenwerking - territoriumafbakening is niet nodig - in een team waar men over alle noodzakelijke vaardigheden kan beschikken.

 
 

Betrek klantcontact bij onboarding

Denk je eenmaal de juiste nieuwe collega gevonden te hebben, dan begint het pas! Geen betere kennismaking met een organisatie dan een ontmoeting met de klanten. Berkin heeft goede ervaringen met stages van een aantal weken bij de afdeling Klantenservice. “Het afhandelen van klachten is misschien geen opwindend werk maar zo leer je wel de klant en de verwachtingen van de klant kennen.” Een ochtendje meelopen is niet genoeg. “Laat iedereen die je aanneemt de eerste maanden regelmatig klantendienst draaien.”

 
 

Recruitment in de toekomst

Het succes van je organisatie is afhankelijk van je medewerkers. Stop daarom met het zoeken naar de best gekwalificeerde kandidaat maar kies voor een praktische, praktijkgerichte, benadering. Enthousiasme, passie voor het vak en een duidelijk beeld wat de nieuwe medewerker kan bijdragen aan het team: de succesfactoren voor een geslaagde samenwerking met de juiste kandidaat.

Dit blog is een bewerking van ‘4 Interview Techniques from "The Year Without Pants" , een blog van Liz Alton op ADP Spark

You might also like