Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

 
 

#FutureOfWork: Quantified Employee

Als ik na een dag hard werken naar huis ga, check ik altijd even mijn mobiel om te kijken hoe lang ik ongeveer over mijn thuisreis ga doen. Heel handig. Ik hoef niets in te typen. Google Maps weet wanneer ik naar huis ga, waar ik woon en waar ik me nu bevind. Naast de geschatte reistijd suggereert het ook de snelste route. Mooi, 37 minuten. Dat valt mee voor een dinsdag. 

 

Google houdt deze info vast en weet dat ik op dinsdagmiddag meestal op de vestiging in Rotterdam zit. Google weet ook wanneer en waar ik in de auto stap of de auto geparkeerd heb. Mijn mobiel zou dus ook kunnen weten wanneer ik op mijn werkplek ben. Ook is bekend wanneer ik mijn computer aanzet en aan het werk ben. Tijdsregistratie geautomatiseerd. Zonder dat ik een pasje gebruik of een tijdklok stempel.

 

Weg met tijdschrijven!

Nog mooier zou het zijn als tijdschrijven op projecten ook automatisch zou gaan. Bijvoorbeeld doordat ik een e-mail stuur over een bepaald onderwerp, een telefoonnummer bel van de collega van een ander project of een overleg heb over een onderwerp van een derde project. Weg met dat gedoe van dat vervelende tijdschrijven, waarbij je eigen geheugen je nog wel eens in de steek laat. Want wat je ook al weer hebt gedaan weet je vaak nog wel… maar hoe lang?

Hoe je het ook wendt of keert en of je het er wel of niet mee eens bent, er wordt steeds meer vastgelegd en computers weten steeds beter wat je wel en niet doet. Meer en meer apparaten hebben sensoren. Die sensoren worden steeds kleiner, goedkoper en meten meer. Ze genereren een grote hoeveelheid data. Data leidt tot meer informatie en meer kennis. Kennis die ingezet kan worden om werk, werkomgeving en werkprocessen te verbeteren.

 

Quantified Employee

Gevolg is dat we van een informatie-arme, gesloten omgeving naar een open, informatie-rijke omgeving gaan. In de gesloten omgeving was minder informatie beschikbaar en werd informatie ook minder (makkelijk) gedeeld. Zodoende was er ook veel niet bekend en kon je allerlei zaken goed verborgen houden. Meer informatie maakt de omgeving meer open en transparanter. Naar mate we meer weten, neemt de vraag naar data toe. Data zal meer en meer gedeeld worden.

Ook werkgevers leggen informatie vast. Werkgevers proberen al sinds de uitvinding van de stoommachine werknemers te meten: productiviteit, beoordelingen en potentie zijn voorbeelden. Met de huidige technische mogelijkheden is dit makkelijker en meer omvattend geworden. De medewerker wordt steeds meer een soort van Quantified Employee. Een in cijfers uitgedrukte medewerker. Dit moet resulteren in efficiënter, productiever en plezieriger werken. Quantified Employee staat voor het monitoren, tracken en beter begrijpen van de activiteiten van de medewerker en van de best practices.

Als een werkgever zoveel van je weet, hoe zit het dan met je privacy? En wie is de eigenaar van de data? De werkgever of de werknemer? Dat zijn vragen die zeker een antwoord verdienen. Bedenk dat op dit moment werkgevers al heel veel weten.  Daarnaast geven werknemers vrijwillig ook heel veel privé informatie aan bedrijven als Facebook en Google.  Al deze informatie zal vooral leiden tot meer transparantie en beter uit te leggen beslissingen. Geen geheime high-potential lijstjes meer. It is out in the open.

 

Nee, ik word geen robot

Als alles van mij gemeten wordt, dan zal ik vast ook steeds meer gedwongen worden om een kopie van de best practice te worden, zou je kunnen denken. Het wordt een grijze massa gelijke werknemers. Een soort robots. Geen diversiteit, maar homogeniteit. Toch is dat maar de vraag. Mensen kunnen nooit concurreren met robots. Robots zullen niet moe worden en minder fouten maken. Robots zullen taken of werk gaan overnemen. Alleen die taken en werkzaamheden die niet door robots overgenomen kunnen worden, blijven uiteindelijk over. Taken en werkzaamheden die gebruikmaken van de eigenschappen van mensen, die mensen uniek maken. Dat is voor de werknemer ook leuker, interessanter en uitdagender. Werknemers die hier al over nadenken en daar ook naar handelen, hebben een voorsprong. Wellicht dat u hen hierbij kunt helpen.

En ja, er moeten zeker ethische discussies gevoerd worden over privacy en eigenaarschap. Dat is belangrijk om goed te regelen. Maar vergeet niet: nieuwe technieken hebben als groot voordeel dat de vervelende, handmatige taken als tijdschrijven en je tijdklok stempelen tot het verleden zullen gaan behoren.