BLOGS

Helping ignite the power of your people.

21/03/2017

1 op de 5 werknemers onzeker over vaardigheden

Uit ons onderzoek, The Workforce View in Europa 2017, blijkt dat leeftijd de carrière van werknemers het meest belemmert. Maar ook dat 1 op de 5 werknemers onzeker is over zijn/haar vaardigheden. In het onderzoek vroegen we welke vaardigheden en opleidingen nu nodig zijn en welke ze verwachten over tien jaar nodig te hebben.

Vereiste vaardigheden nu en over 10 jaar

Worden robotassistenten en virtuele werkplekken, waar tijd en plaats geen rol meer spelen, over 10 jaar de realiteit in de werkende wereld? In een wereld die steeds meer globaliseert en digitaliseert komt de vraag al snel op welke vaardigheden je nodig hebt om te overleven. Wat vinden werknemers nu belangrijk en wat over 10 jaar?

Op dit moment richten werknemers zich op vrij traditionele vaardigheden. Talenkennis wordt gezien als de belangrijkste. Dat illustreert natuurlijk het mondiale karakter van de economie. Andere op kennis gerichte zaken als, baanspecifieke vaardigheden, branchekennis en financiën en budgettering behoren ook tot de top 10 vaardigheden die werknemers belangrijk vinden. We zien het groeiende belang van technologie terug in de top 10 met respectievelijk geavanceerde IT-vaardigheden op plaats 2 en nieuwe technologie en apparatuur op plaats 3.

Meer vaardigheden

Verplaats je naar 10 jaar vanaf nu en we zien het mens tegen machine-scenario werkelijkheid worden. Nu staan IT-vaardigheden bovenaan de lijst. Door de snelle groei van nieuwe mobiele apparaten en technologische toepassingen verwachten Europese werknemersbehoefte te hebben aan voortgezette training op het gebied van nieuwe technologieën en IT.

Hoewel taal-, baanspecifieke én interpersoonlijke vaardigheden nog steeds belangrijk worden gevonden, zien we ook ondernemersvaardigheden als een belangrijk onderdeel van ons portfolio. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers denken dat zelf-motivatie, productiviteit, creativiteit en zelf-management essentieel zullen zijn op de arbeidsmarkt. Wellicht verklaart dat de groei van de gig-economie waarin een steeds grotere groep werknemers beslist om freelancer of ZZPer te worden en traditionele carrières steeds minder gemeengoed zijn.

Wat vraagt dit van werkgevers?

Wil je er als werkgever zeker van zijn dat je medewerkers toegerust zijn op de eisen van de tijd, dan moet je ze ook de juiste training en opleiding ter beschikking stellen.  

Hoewel baanspecifieke vaardigheden niet mogen worden vergeten, worden technologie taal-, en sociale vaardigheden net zo belangrijk. En terwijl ondernemersvaardigheden misschien niet de grootste prioriteit hebben op dit moment, zorgt ondersteuning door de werkgever op dit gebied op langere termijn voor hogere productiviteit en meer innovatie.

Bij het investeren in training en opleiding is het ook belangrijk om wat oudere medewerkers niet te vergeten. Zij hebben wellicht behoefte aan extra ondersteuning van vaardigheden op het gebeid van IT. We zien dat terug in de resultaten van het onderzoek: 55-plussers hebben er het minste vertrouwen in dat ze over de vaardigheden beschikken die ze nodig hebben om te slagen. 25-34 jarigen hebben op dat gebied het meeste vertrouwen.

Training en opleiding van werknemers is van cruciaal belang. Werknemers beschikken daardoor over de vaardigheden die ze nodig hebben, terwijl training ook kan zorgen voor verbetering van de productiviteit, betrokkenheid en retentie binnen het personeelsbestand.

En hoe is het bij jouw organisatie?

Hebben je medewerkers de vaardigheden die ze nodig hebben om te slagen? Beschikt jouw organisatie over de mogelijkheden om de productiviteit in de komende jaren te vergroten? Zijn medewerkers betrokken genoeg om bij te dragen aan die groei?

Download meer over hoe werk verandert, wat werknemers daarvan vinden en wat ze van HR verwachten.

default Download de resultaten → Download "The Workforce View 2017" nl-dld-workforce-view-2017 /__uuid/33ff32e9-d8e0-4489-83c1-a35159683bf9/bedankt.xml 147999 ADP.nl: Download 'The Workforce View 2017' 32289 comp:000058cf0dde:00000004fb:285f

Tags:ontwikkelingtrainingopleidingvaardigheden