gezondheid

Kom van je stoel af!

 

Leef langer door lopen

Een coproductie van Muriëlle Burghout en Ada Knol

We brengen met zijn allen wekelijks heel wat uurtjes door in de sportschool en op diverse sportvelden. We fietsen ettelijke kilometers en rennen ons massaal in het zweet. Goed bezig! Of toch niet helemaal? BBC journalist Michael Mosley maakte in 2012 de documentaire 'The Truth About Exercise' met zichzelf als proefkonijn. Daaruit bleek onder andere dat  af en toe naar de sportschool gaan weinig doet voor je gezondheid als je voor de rest hele dagen op je achterste zit. 

 

Bereken je zitprofiel

Ook sportdeskundige Yves Devos schrijft over dezelfde thematiek in zijn boek 'Fitness als Medicijn'. Op zijn website kan je jouw zitprofiel berekenen.

Test gedaan? Schrik je van de uitkomst? Ja, ik was ook geschrokken.

Waarom zitten we eigenlijk zoveel? Omdat we nu eenmaal een kantoorbaan hebben. Omdat we denken dat we ons beter kunnen concentreren als we lekker zitten. Maar is dat zo? Euh… nee dus. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen juist beweging nodig hebben. Geloof je me niet? Ok, laat ik een voorbeeld geven. Wat doen de meeste mensen als hun mobiel gaat? Ze staan onbewust op en voeren het gesprek terwijl ze heen en weer lopen. Is dat omdat ze niet willen dat anderen hen horen? Zou kunnen… maar in veel gevallen is het simpelweg omdat je hersenen zuurstof nodig hebben om geconcentreerd een gesprek te voeren. En door te bewegen komt die zuurstof nu eenmaal sneller bij je hersenen. 

 

Leef langer door lopen

Volgens een studie, verschenen in het British Medical Journal, kun je twee jaar aan je leven toevoegen alleen al door minder dan drie uur per dag op je kont te zitten. Dit is met een kantoorbaan niet eenvoudig, dus denk creatief. Neem wat vaker de trap, haal zelf koffie, haal iedere keer een glaasje water in plaats van meteen een hele fles op je bureau te zetten… Er is genoeg te bedenken.

ADP helpt graag een handje. Want wij zijn er ons van bewust dat we medewerkers verleiden om te zitten. Door bijvoorbeeld bij elk bureau een prullenbak te plaatsen. Daar gaan we dus een einde aan maken. Vanaf nu moet je van je stoel af als je wat wilt weggooien. En we gaan het afval ook nog eens scheiden. Dubbele winst dus. Soms kan het leven toch simpel zijn.

Groet en loop ze!

Ada Knol (namens het MVO-team) en Muriëlle Burghouwt (namens de Employability werkgroep)

You might also like