Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

future of work

#FutureOfWork is no work

 

Dromen van een sabbatical

Druk, stress en ‘oh, dat moet ik óók nog doen’. Voortdurend ben ik aan het balanceren tussen kinderen op tijd naar school of training brengen, ook nog even dat cadeautje kopen en -  voor ik van werk naar huis ren -  nog even die email schrijven naar mijn collega. Iedereen kent het wel. Een moment waarop je denkt: ‘Zou wel lekker zijn; een sabbatical. Geen stress.’

 

Eindelijk tijd om verre reizen te maken, je hobby op te pakken, een betere ouder te zijn en  om de oude buurvrouw eens te helpen met de klusjes in haar huis. Met alle technologische ontwikkelingen, transformaties en disrupties gaat het er wellicht nog wel structureel van komen Want the Future of Work is no work.

 

Slimmer en sneller

De wereld is aan het veranderen en snel ook. Computers worden slimmer dan mensen en robots nemen veel werk over van wat we nu nog doen. 3D-printen, zelfrijdende auto’s en blockchain maken veel bedrijfstakken overbodig. Dit zal heel veel verandering brengen in hoe, wat en wanneer we werken. Er is minder werk en doordat we steeds langer leven, zijn we met meer mensen. Is het dan nog wel zo logisch dat we 40 uur per week werken? Is dat concept niet helemaal achterhaald?

 

Techniek verandert ons leven ingrijpend

Even enkele ontwikkelingen die de boel op zijn kop aan het zetten zijn:

  • Overproductie van duurzame energie,  ontstaan door heel goedkope en super efficiënte zonnecellen, die zo’n beetje overal in te vinden zullen zijn. Tot en met de kleding aan toe. Dit zorgt ervoor dat energie bijna gratis zal worden. Je hebt dus om al die techniek te kunnen blijven gebruiken niet veel geld meer nodig.
  • Alle bedrijven worden IT- bedrijven en hebben een gemiddelde levensduur van pak en beet 8 jaar. De technische vooruitgang gaat zo snel, dat nieuwe techniek bestaande bedrijven achterhaalt of zelfs overbodig maakt. Voor een groot deel zullen de machines, software en robots door kunstmatige intelligentie zelflerend en zelfprogrammerend worden. Zoveel IT-ers hebben we dan ook niet meer nodig.
  • Totale transparantie ontstaat doordat alles van alles meet en al die informatie door verbinding met het internet bij elkaar komt. Alles is bekend. Dat betekent onder meer dat computers weten wat gezond eten is en wat je lekker vindt zodat je iedere avond een fantastisch en gezond maal voorgeschoteld krijgt. Of dat je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren; wanneer de kans groot is waar bepaalde criminaliteit plaatsvindt bijvoorbeeld. Een soort Minority Report.
  • Het maken van een DNA-analyse wordt spotgoedkoop. Ernstige ziektes kunnen zo opgespoord worden door computers nog voordat ze zich openbaren. We kunnen tijdig maatregelen nemen zodat deze ziektes geen kans krijgen. We weten door de totale transparantie beter welke medicatie goed werkt en welke  niet.  Gezondheidszorg wordt veel efficiënter, dus veel goedkoper.
 

Straks houden we tijd over!

Deze en andere ontwikkelingen brengen steeds meer comfort en nemen ons ook heel veel werk uit handen. Het is dus helemaal niet zo voor de hand liggend dat we allemaal een 40-urige werkweek zullen blijven hebben.

We houden veel tijd over. Tijd om onze talenten en passies na te jagen en van meerwaarde te zijn voor de samenleving. We zullen vooral bezig zijn met veel zaken die we nu geen werk noemen; mantelzorg, kleine klusjes bij de buren doen, de energievoorziening voor de wijk afstemmen.

Zover is het nog niet. Er zal nog wel wat tijd over heen gaan. Ondertussen blijf ik zo en af toe gewoon dromen van een sabbatical.