Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

19/09/2016

 
 

Als ik ’s ochtends de fietsenstalling inloop, half snurkend en met wallen tot m’n knieën, valt het me toch steeds weer op hoe futloos veel reizigers erbij lopen. Of nou ja, futloos… Eerder doodmoe. En dat het mij opvalt, met mijn samengeknepen ochtendoogjes, dat zegt genoeg.

 

Ik ben duidelijk niet de enige die daar last van heeft. Onderzoek van TNS NIPO heeft uitgewezen dat één op de zes werknemers met slaapproblemen kampt, en de voornaamste oorzaak is problemen op het werk. Herkenbaar. Ik heb namelijk genoeg problemen op werk. De afstand tot het koffiezetapparaat bijvoorbeeld, of de eeuwig zeurende stagebegeleider.

 

Vermoeidheid is dé klacht…

In gesprek met de NOS vertelde Gerard Kerkhof van het Slaapcentrum van MC Haaglanden: “Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. Bij mensen met ploegendiensten, die regelmatig ook 's nachts of 's ochtends vroeg werken, is dat zelfs vier op de tien.

De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat. Bij gezondheidsonderzoeken komt vermoeidheid altijd naar voren als grootste klacht. En dat geldt niet alleen voor mensen van middelbare leeftijd, maar ook voor jongeren.”

Het onderzoek van TNS NIPO borduurt voort op een eerder onderzoek van de Oxford University. Daaruit kwam naar voren dat het werken van 9.00 tot 17.00 een marteling is voor het lichaam, en werknemers meer baat hebben bij  een werkdag die pas om 10.00 begint. Dit omdat we ons voor 10.00 niet kunnen concentreren, doordat ons lichaam is afgesteld op zonlicht.

 

Heeft Sabic de oplossing?

De oplossing daarvoor? Een échte oplossing is er nog niet, maar Sabic heeft alvast een goede voorzet gegeven. Het chemische bedrijf uit Bergen op Zoom heeft een kamer van 16 vierkante meter beschikbaar gesteld voor zogenaamde powernaps. De kamer is half schemerig en voorzien van een fauteuil. Volgens bedrijfsarts Henri Hendrickx is dat beter. “Het nadeel van een bed is dat mensen neigen naar een diepe slaap. In een stoel slaapt men lichter. Daardoor voelen ze zich na de powernap beter en kunnen zij het werk makkelijker voortzetten.”

Natuurlijk zijn er wel regels aan verbonden. Maximaal 20 minuten per dag, en de laatste twee uur van de dienst wordt er niet geslapen. Dit beïnvloed namelijk de nachtrust.

 

Lekker flexibel

Een nobel streven van Sabic, en goed voor de werknemers. NASA kwam erachter dat hun piloten met een power nap van 25 minuten liefst 2 uur langer alert bleven. De grote vraag is dan ook, moeten alle bedrijven het voorbeeld van Sabic volgen?

In het kader van ‘het nieuwe werken’ zou het meest logische antwoord zijn:  ja. Werknemers willen zelf keuzes kunnen maken en flexibel kunnen werken. Daarom is het aan de werkgevers om een balans te vinden tussen het geven van vrijheid en het op peil houden van de productiviteit.

 

Problemen oplossen

In het kader van verschuivingen op HR-gebied, met name de trend van het meer flexibel invullen van werkplek en werktijden, is het een interessant gegeven om te kijken hoe hiermee om wordt gegaan. Mogen werknemers thuis een power nap doen? Of heeft iedereen binnenkort zo’n ruimte als Sabic?

Ik weet in ieder geval wel dat thuiswerken dan heel snel over zou kunnen gaan op thuisslapen. En dan ook lekker slapen, want ik ben het gesprek met mijn begeleider aangegaan over het verwachtingspatroon. Er gaat de komende tijd veel thuisgewerkt worden, dat is wel duidelijk.