politiek

Politiek is ingewikkeld

 

De verkiezingen komen er aan

Eens per vier jaar, soms ook een kortere periode, strooien de politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s over Nederland uit. De verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 komen dichterbij, dus politiek Nederland begint zich al warm te lopen.

 

Zodra alle grote partijen hun programma’s hebben gepresenteerd, vergelijkt ADP deze weer met elkaar en geven we u inzicht welke maatregelen van welke partij invloed hebben op uw werk als HR- en of salarisprofessional.

 

Wat kwam er van de verkiezingsbeloften terecht?

Vanwege het opzichtige ‘mea-culpa’ van onze premier. ("Ja, helaas verhoging arbeidskorting met duizend euro niet helemaal gelukt zoals ik heb beloofd, maar volgende keer doe ik het beter") dacht ik: ‘laat ik eens kijken wat er vorige keer werd gepresenteerd en wat daar van is uitgekomen’.

Zie de publicatie op Nu.nl naar aanleiding van onze analyse in 2012. Er wordt hierin gesproken over het wel of niet invoeren van een forensentaks. Weet u het nog? Woon-werk verkeer zou niet meer onbelast vergoed mogen worden. Veel discussie, maar uiteindelijk is op dat punt alles hetzelfde gebleven. Puntje voor het huidige kabinet!

 

De oppositie scoort!

Opvallend vind ik wel dat we veel van de voorstellen van partijen die nu in de oppositie zitten nu ook in onze praktijk terug zien. De SP en het CDA wilden bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor ouders om werk en zorg te kunnen combineren. Terwijl het CDA ook nog voorstelde het kraamverlof voor vaders verlengen van twee naar vijf dagen.

De Wet flexibel werken is per 2016 in werking getreden. De SP wilde het minimum jeugdloon en het stukloon afschaffen. Twee onderwerpen waarover Minister Asscher in april van dit jaar een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel voor advies bij de Raad van State. De verwachting is dat de eerste stap in 2017 wordt gemaakt.

Mooie voorbeelden dat we in een democratie leven waarin compromissen niet te vermijden zijn.

 

1+5:2=3

Het allermooiste voorbeeld is hoe partijen in 2012 tegen flexibele arbeid aan keken. Zie het persbericht. De VVD wil dat werkgevers de mogelijkheid krijgen om tot vijf jaar lang tijdelijke contracten te bieden, terwijl de PvdA wil dat er na één tijdelijk contract een vaste aanstelling volgt.

En daar is dus uiteindelijk de WWZ uit gekomen. Maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van twee jaar. Mooi compromis toch?

 

Dikke crisisheffing

Helemaal opvallend was het voorstel van de SP om 65% belasting te heffen over inkomens boven de 150.000 euro. Vreemd voorstel dachten we toen. Maar, weet u nog? De Crisisheffing? Naast het tarief van 52% bij de werknemer nog eens 16% van de werkgever. Hoezo 65% vreemd? We doen gewoon 68%! En wat dacht u van de afbouw van heffingskortingen?

 

’t Blijft ingewikkeld...

Wat zegt dit nu voor de komende verkiezingsprogramma’s en de uitkomst van de verkiezingen? Natuurlijk helemaal niets. Maar misschien moet u toch wel overwegen juist te stemmen op een partij die totaal niet voorstelt wat u wilt. Uw partij komt dan in de oppositie en de kans is dan groter dat, wat u wilt wel werkelijkheid wordt.

Maar als iedereen dat doet? Hoe pakt het dan uit? Politiek is inderdaad ingewikkeld. Eerst maar eens afwachten met welke voorstellen de partijen komen.