Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

bitcoin

#FutureOfWork:

Bitcoin gaat het leven van HR-professionals veranderen

31/08/2016

 
 

Bitcoin gaat het leven van HR-professionals veranderen

Stel je eens voor dat je drie jaar geleden een paar bitcoins had gekocht. Dan was je nu waarschijnlijk rijk geweest. In een jaar tijd is de waarde van deze ‘munt’ met bijna 160% gestegen. Daar kan geen aandelenbeurs tegenop. De bitcoin is een revolutionair nieuwe vorm van elektronisch geld. In Arnhem kon je eind 2015 op bijna honderd plekken met bitcoin betalen. Per maand vonden hier rond de 100 transacties plaats. 

 

Leuk, maar wat moet ik er als HR-professional mee? Met de bitcoin zelf (nog) niets. Het gaat om de techniek erachter: de blockchaintechnologie. Met die technologie kunnen heel wat problemen opgelost worden, waar we nu dagelijks tegenaan lopen.

 

Intermediairs zijn straks overbodig

De blockchaintechnologie kan hele bedrijfstakken overbodig maken en zal de manier waarop we ons bedrijf organiseren totaal veranderen. Wat digitale camera’s waren voor Kodak, is blockchain voor vele intermediaire taken als management, HRM, makelaars, notarissen en financiële instellingen.

Blockchain is een netwerk van computers (nodes) die via internet een openbare boekhouding bijhouden. Een gezamenlijke boekhouding die niet in het bezit is van 1 partij. Transacties worden door alle nodes geverifieerd. Pas wanneer er consensus is, wordt een transactie goedgekeurd. Een transactie is zodoende altijd legitiem en te vertrouwen. Een blockchain kan van alles zijn: geld (zoals bitcoin), een aandeel, een kilowattuur energie, een (arbeids)contract of (opleidings)budget. De blockchain is openbaar en bevat alle transacties met bijbehorende details.

 

Geen ZZP-contract maar blockchainovereenkomst

Met een beetje creativiteit kun je je nu voorstellen dat we dit ook in onze dagelijkse HR-praktijk kunnen gebruiken. Het kan bijvoorbeeld de problemen oplossen rond de Modelovereenkomsten (voorheen VAR). Bedrijven hebben steeds vaker een vaste flexschil. Blockchain kan ervoor zorgen dat je dit efficiënt en helder organiseert. Dat je slim samenwerkt met zowel collega´s als je omgeving.

Heb je wel eens een medewerker geworven, die iets te veel had overdreven op zijn CV? Een CV gebouwd op blockchain kan dit voorkomen. Elke referentie naar gedane arbeid of opleiding klopt. Dit kun je ook intern gebruiken; de projecten en taken die een medewerker heeft uitgevoerd komen op zijn CV. Correct en betrouwbaar. Je kunt dit zo organiseren dat het je talentmanagement effectiever maakt.

Ook het zoeken en boeken van opleidingen wordt eenvoudiger en kan direct door de medewerker gedaan worden. HR hoeft daar niet meer tussen te zitten. Denk ook aan de mogelijkheden met arbeidscontracten (externen en medewerkers) maar ook het beheren van documenten als de personeelsgids of andere medewerkerscommunicatie.

 

HR wordt minder administratief en meer strategisch

HR krijgt zo een minder grote rol als administratief orgaan en intermediair. De focus kan dan echt gaan verschuiven naar strategie en het ondersteunen van de business. Over 15 jaar kunnen we ons niet meer voorstellen hoe het leven zonder blockchain er uitzag. Net zo goed als we ons nu niet meer kunnen voorstellen dat we ooit zonder de mobiele telefoon hebben kunnen leven. Bitcoin is dus meer dan een muntje dat je niet kunt vasthouden.

Heb jij ook ideeën om HR-processen of -taken via een blockchain efficiënter te organiseren? Laat ze ons weten!