Moneyball op de werkvloer?

Door Marcel de Dood - 5 augustus 2016
 

FC Midtjylland contracteert Rafaël van der Vaart, zo las ik op nieuwssites. Een bijzonder en toch ook logisch bericht. Van der Vaart kiest aan het einde van zijn carrière voor persoonlijk geluk, en gaat spelen bij een Deense club, dichtbij vriendin en zoon. Een stap die meer mensen zouden moeten zetten tegen het einde van hun carrière. Omwille van status en financiën houden velen echter krampachtig vast aan hun laatste functie, met als gevolg dat vaker dan nodig organisatie en medewerker opgelucht adem halen als de pensioenleeftijd is bereikt.

 

Beslissen op basis van data

Vanuit Van der Vaart is de keuze bijzonder, vanuit FC Midtjylland wellicht nog meer. De voetbalwereld kent deze club als aanhanger van het Moneyball-principe. Midtjylland beslist alles op basis van statistieken, nadat Matthew Benham zijn intrede in de voetbalwereld deed. Benham vergaarde een fortuin door op basis van statistieken voetbaluitslagen te voorspellen en startte het bedrijf Smartodds. Smartodds verbond zich aan FC Midtjylland, en vanaf dat moment onderbouwen statistieken welke spelers worden aangetrokken, hoe spelhervattingen worden genomen, en welke jeugdspelers voldoende verbetering laten zien in hun traptechniek. Het bracht FC Midtjylland succes, van een degradatiekandidaat werd het een speler in de Champions League.

 

Toch op basis van emotie?

Welke recente statistieken kan Van der Vaart overleggen om een contract bij deze club af te dwingen? Zou dan toch subjectiviteit en emotie zo nu en dan de boventoon voeren bij belangrijke beslissingen, zelfs bij deze club?

Diezelfde subjectiviteit en emotie die in de meeste manager – medewerkerrelaties ook de boventoon voert bij jaarlijkse beoordelingen. Natuurlijk worden statistieken gebruikt, zoals het aantal afgehandelde calls per uur, de behaalde salesomzet of het aantal klachten in de bezorgronde. Manager en medewerker zijn bij het bespreken ervan echter vooral bezig om de waarde ervan te minimaliseren. Want je moet het wel in de context bekijken: “Je hebt een moeilijke regio”, “ik voeg adviezen toe in mijn gesprekken”, u kent deze argumenten vast ook wel. Hoe zou uw personeelsmanagement eruit zien als alles van medewerkers geregistreerd en door statistici beoordeeld wordt? 

 

Is meten weten?

Als FC Midtjylland bij zijn 14-jarige spelers meet hoe goed en zuiver ze kunnen schieten, hoe zou in uw bedrijf dan kennis, competentie en performance van uw medewerkers gemeten moeten worden? Welke lessen trekt u uit het succes van FC Midtjylland en ook interessant….. welke statistieken kan Van der Vaart het komende seizoen overleggen?