Mantelzorg, daar komen we samen wel uit

Door Marcel de Dood - 30 juni 2016
 

De Rijksoverheid gaat een proef starten waarbij werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen aan een collega kunnen schenken.

 

Bijvoorbeeld omdat die collega intensieve mantelzorg moet verlenen. Hè? De Rijksoverheid heeft toch regels opgesteld voor kort- en langdurend zorgverlof? Nu stelt Asscher dat die niet toereikend zijn, want uit onderzoek blijkt dat 30% van de werkende mantelzorgers wel eens een vakantiedag gebruikt naast het zorgverlof. Wat is dit voor onderzoek? Dat moet toch bijna 100% zijn?

 

Zorgen voor je dierbaren

U kent wellicht de rechten voor kort- en langdurend zorgverlof. Toch nog even een samenvatting:

Werknemers hebben recht op zorgverlof om hun zieke kind, partner of ouder de noodzakelijke zorg te geven. Zorgverlof is ook mogelijk voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden. Fulltimers krijgen maximaal 80 uur per jaar verlof, waarvan 24 uur niet betaald wordt. Alle extra uren verlof zijn onbetaald. Tijdens kortdurend zorgverlof krijgt de werknemer minstens 70% van het salaris. Bij langdurend zorgverlof is er geen wettelijk recht op salaris.

Zie de administratie en bewaking van deze regels maar eens goed in u verlof- en salarisadministratie te krijgen!

 

Zorgen in overleg

Hoe denkt u dat dit in de praktijk gaat? Ik denk dat het overgrote deel van het zorgverlof nu al op de werkvloer in overleg wordt geregeld. De medewerker met een stuwmeer aan verlof neemt vrije dagen op. De collega die veel overwerkt, past tijd-voor-tijd toe. De parttimer ruilt werkdagen. En als er geen opties zijn, zegt de manager: “zorg jij eerst maar dat het thuis geregeld is”. Samen leggen ze het nieuwe werkschema uit aan de collega’s. Als het langer duurt of vaker voortkomt, maken ze afspraken over de beloning, een deel of alles zal onbetaald zijn. In een zeer beperkt aantal gevallen zal worden gekeken naar de rechten in de wet.

Daarom mijn stelling dat bijna alle mantelzorgers vakantiedagen inleveren om zorg te verlenen. Net als bijna iedere werkgever deels betaald verlof zal toestaan voor de medewerker. Tenzij de arbeidsrelatie al verstoord was.

 

Het gebeurt al!

Hoe charmant ook, de proef bij de overheid om vakantiedagen af te staan aan collega’s formaliseert een principe dat overal al bestaat. De vakbonden zien het liefst zien dat zorgverlof altijd wordt doorbetaald, net zoals zwangerschapsverlof. Dan is het vaderschapsverlof ook meteen geregeld in dezelfde 16 weken!

Bovendien hoeft er niks meer onderling en flexibel geregeld te worden: de werkgever neemt de lasten. De werkgevers zien het uiteraard anders. Hier vindt men dat verzoeken om mantelzorg maatwerk zijn die individueel geregeld moeten worden.

Ik denk dat de werkgevers het hier goed zien.