ramadan

Doorwerken tijdens de Ramadan - aandachtspunten voor HR

 

Sinds 15 mei is het Ramadan. Veel islamitische werknemers doen mee; ze eten en drinken niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De meesten werken in de vastenmaand gewoon door.

 

Hoewel er meestal niet meer ziekmeldingen zijn tijdens de ramadan, zijn er voor werkgevers wel wat zaken om rekening mee te houden. Het gaat dan vooral om het verschuiven van diensten en pauzes.

Mochten er speciale maatregelen nodig zijn, bepaal dan in overleg wat haalbaar is tijdens de werkuren, maak duidelijke afspraken op bedrijfsniveau en communiceer deze naar alle werknemers.

 

Tussen zonsopgang en zonsondergang

In de praktijk gaan werknemers op hun eigen manier om met de uitdagingen van de Ramadan. De één werkt liefst de hele periode gewoon overdag door ‘omdat de tijd dan sneller gaat’. De ander vraagt juist om nachtdienst omdat er dan wel gegeten en gedronken mag worden.

Het feit dat de Ramadan aan het begin van de zomer valt heeft niet alleen nadelen. Een werknemer: “Je mag voor zonsopgang wat eten en drinken. Omdat de zon heel vroeg op gaat kun je dus best nog een paar uurtjes slaap pakken voordat je naar je werk gaat.”

 

Ken je mensen

Het vastleggen van religieuze voorkeuren in HR-dossiers is niet gebruikelijk. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap is het echter wenselijk om te weten of je werknemer meedoet met de Ramadan. Je kunt dan leidinggevenden/projectleiders gericht vragen om aandacht te besteden aan de vastende moslims binnen hun afdeling.

Dan kan - bijvoorbeeld - van pas komen bij de verdeling van werkzaamheden waarvoor veel concentratie vereist is.

Meer aandachtspunten voor HR tijdens de Ramadan:

 • Piek van verlofaanvragen
  Werken er bij jouw organisatie veel praktiserende moslims? Hou dan rekening met een piek in de verlofaanvragen rond het Suikerfeest van 14 en 15 juni, iets voor de zomervakantie dus.
   
 • Praktische informatie over de Ramadan
  Steun de leidinggevenden in jouw organisatie met praktische informatie over de Ramadan. Komen jouw mensen – bijvoorbeeld als hulpverlener – bij islamitische gezinnen thuis. Zorg dan dat ze op de hoogte zijn van de Ramadan en (globaal) de daarbij behorende voorschriften.
   
 • Geen lunchpauze - eerder naar huis
  Laat mensen die vasten in deze maand in de lunchpauze doorwerken als ze dat willen. Dan zitten ze niet ‘op een droogje' in de kantine en kunnen ze ook een half uurtje eerder naar huis. In bedrijfstakken waar pauzes verplicht, zijn mag deze wel opgesplitst worden in twee keer een kwartier rust. Wijs je mensen desnoods op deze mogelijkheid.
   
 • Communiceer over feestdagen van verschillende religies
  Albert Heijn doet dit door in de medewerkersruimten van de winkels kalenders op te hangen met daarop alle gangbare religieuze feestdagen. In de praktijk blijken medewerkers vaak onderling op te lossen wie op welke dag vrij krijgt. Soms biedt cao de medewerkers de mogelijkheid om een vrije christelijke feestdag te ruilen tegen een andere religieuze feestdag.
 

Respect spreekt vanzelf

Verschillen in opvattingen en beleving van religie zouden geen rol moeten spelen op de werkvloer. Als werkgever/ HR-professional heb je hierin een voorbeeldfunctie. Maak daarom duidelijk juist op dit terrein respect voor elkaar vanzelfsprekend moet zijn. Veel organisaties doen dit door respect en diversiteit te benoemen in hun kernwaarden.

You might also like