Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

werk

#FutureOfWork: Hoe werken mijn kinderen straks?

No author.

 

Werken verandert en dat is een proces dat niet stopt. Robert Verbaan probeert zich voor te stellen hoe we over 10 jaar aan de slag zijn. Wat betekent dat voor de beroepskeuze van zijn kinderen?

 

Werken in de toekomst

Stel je eens voor: het is 2025. Als de wekker gaat is het koffiezetapparaat automatisch aangegaan en als ik later beneden kom staat de koffie al klaar. Bij het opstaan geeft mijn horloge aan dat ik waarschijnlijk iets onder de leden heb - niets ernstig - en het heeft al een afspraak gemaakt voor vanmiddag met de remote health care specialist, die tegen die tijd automatisch op de hoogte is van de details.

Dat kan precies voordat ik aan mijn vrijwilligerswerk voor de wijk begin. Ik ben (zelfstandig) Virtual Reality Experience Designer en werk vandaag vanuit een verzamelgebouw waar een hackathon is georganiseerd. Mijn oudste zoon wordt, gamend en al, weggebracht met de zelfrijdende auto. Ik vraag me af wat het later met hem moet worden. Waar komt mijn gameverslaafde zoon terecht?

 

Talent wordt het belangrijkste productiemiddel

In 2025 zal minder dan de helft van het aantal banen vaste banen zijn. Het merendeel van de mensen is zelfstandig. Om aan het werk te blijven heb ik een Professional Triber, een soort werkmakelaar, ingeschakeld en ben ik inschreven op diverse platforms waar ‘plukjes’ werk worden aangeboden. Ook mijn werkplek van vandaag zal mij helpen mijn netwerk verder te verstevigen.

Door automatisering en robotisering zijn anno 2025 de meeste routinematige banen en administratieve functies verdwenen. Ook functies als manager en projectleider zijn anders geworden, omdat veel van de taken softwarematig worden opgelost. Specialismes zijn nog belangrijker dan een decennium eerder. Door de grote inzet aan technologie zijn machines niet langer de belangrijkste productiemiddelen, maar het talent van mensen.

Mensen kunnen het verschil maken ten opzichte van computers en robots door hun creativiteit, innovatie vermogen en empathie. Talent maakt voor bedrijven dan echt het verschil tussen succesvol en niet succesvol zijn. Daarom is het aantrekken van het juiste tijdelijk talent op het juiste moment een zeer belangrijke taak van HR geworden.

 

Afstanden bestaan niet meer

Daarmee wordt het als talent ook belangrijker hoe je jezelf promoot en je reputatie managet. En in de digitale wereld is je reputatie transparanter en zijn je digitale sporen onuitwisbaar. Een voordeel is wel dat de digitale wereld ook globaal is en een digitale afstand is geen afstand. Je zou zo maar een opdracht  kunnen doen voor een bedrijf of persoon aan de andere kant van de wereld, omdat diegene precies op jouw skills en specialisme zit te wachten die jij hebt.

 

Beroepen die nu nog niet bestaan

Voor mij is - tegen die tijd - niet het inkomen het belangrijkst, maar zinvol werk. Werk dat de maatschappij vooruit helpt of het welzijn van anderen bevorderd. Dat geeft bevrediging. Zo maak ik een ‘walk-through’ van te bouwen kantoorpanden voor potentiele kopers, maar ook voor de architect die zodoende designfouten kan voorkomen.

En wat doen mijn kinderen dan voor werk? Tja, de kans is groot dat zij een beroep hebben dat nu nog niet eens bestaat. Wat dacht je van: Avatar Developer, Medisch 3d Printer Designer voor menselijke organen of Personal Brand Manager.

Maar als ik nu naar hem kijk, dan denk ik vooral aan Professional Gamer.

 

Rapport 'Hoe werk verandert'

Meer weten van de achtergronden van Hoe werk verandert? Download het rapport »