vakantie

Hoera vakantie!

No author.

 

Informatie voor uitruilers en spijtoptanten

Nederlanders zijn dol op vakantie. Wie vast zit aan de schoolvakanties maakt rond de Kerst vaak al plannen voor de zomer. De feestdagen in de maanden mei en juni zijn door het opnemen van - liefst zo min mogelijk - extra vrije dagen voor hele volksstammen dé gelegenheid om er op uit te trekken.

 

Valt het weer in de zomer tegen, dan lijkt het net of half Nederland zijn vrije dagen opmaakt aan een korte zonvakantie aan het einde van het jaar…. Om prompt weer plannen te gaan maken voor de volgende zomer. En dan hebben we het nog niet eens over wintersport en stedentrips gehad.

 

Voorkom nare bijverschijnselen!

Aan al dat vakantievieren gaat vaak een heel gepuzzel met vrije dagen vooraf. Voor medewerkers én managers, want je wil natuurlijk niet dat complete afdelingen ineens onbemand zijn of dat slechts enkele medewerkers langere tijd het werk van collega’s moeten overnemen.

Daarvoor moeten vaak heel wat kwesties worden opgelost: Hoe verdeel je de pijn als op jouw afdeling bijna iedereen vastzit aan de schoolvakanties? Heeft een parttimer gewoon pech gehad als er een feestdag op zijn/haar vrije dag valt of mogen die uren bij een andere gelegenheid worden opgenomen? Werkt er überhaupt nog wel iemand tussen Hemelvaart en Pinksteren?

Het verschilt natuurlijk per branche en per afdeling, maar er zijn managers die na het regelen van het vakantierooster voor hun team het gevoel hebben nu toch écht aan vakantie toe te zijn.

 

Ongepland verlof

Valllen al die vakantiedagen – al dan niet met moeite – nog wel te plannen, lastiger ligt het met vrije dagen die we voor andere doelen nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je kinderen ineens een dag niet naar school hoeven (studiedag); je oude moeder niet alleen naar het ziekenhuis kan; je tegels voor je nieuwe huis uit moet zoeken (aannemers werken niet in het weekeinde), je kluppie gehuldigd wordt en ga zo maar door.

Vooral voor de ‘sandwichgeneratie’ met schoolgaande kinderen en ouders die af en toe mantelzorg nodig hebben, is het vaak puzzelen. Zij zijn dan ook vaak degenen die gebruikmaken van de mogelijkheid om de dertiende maand uit te ruilen tegen extra vrije dagen, een mogelijkheid die echter lang niet bij ieder bedrijf bestaat.

Het andere uiterste bestaat ook en gek genoeg vaak naast elkaar: medewerkers die hun jaarlijkse portie vrije dagen lang niet op krijgen. Menig manager wordt enkele weken voor 1 juli - dan vervallen de vakantiedagen van het voorgaande jaar - bedolven onder de aanvragen van spijtoptanten. Hou dan iedereen maar eens tevreden én je bezetting op peil…

 

Hou het overzicht

Het blijft een uitdaging om deze zaken goed te regelen, maar een up to date overzicht van en inzicht in de verlofdagen en de beschikbaarheid van je medewerkers is wel een absolute voorwaarde.

 

Tips

  • Begin bij het werk.
    Vaak is de afdelingsbezetting uitgangspunt bij de vakantieplanning. Wanneer er binnen de organisatie veel in projecten wordt gewerkt is het zinvoller om de planning juist daar op af te stemmen.
  • Ga voor de pragmatische benadering.
    Als je geen ijsfabriek of bierhandel aan de gang hoeft te houden, kun je in de schoolvakanties vaak wel met een wat lagere vaste bezetting in bedrijf blijven. Zorg in dien nodig voor een pool van ingewerkte flexwerkers.
  • Ken je mensen.
    Zijn er plannen tot gezinsuitbreiding (naderend zwangerschaps-, kraam- en ouderschapsverlof); heb je medewerker met zieke kinderen of bejaarde ouders (calamiteiten en kortdurend zorgverlof) of zijn er sportfanaten die rond de Olympische Spelen en de Tour de France minder beschikbaar zullen zijn? Niet alles is te plannen, maar veel is te managen.
 

Informeer je mensen

Hoewel we dus het hele jaar wel bezig zijn met onze volgende vakantie, krijgen werkgevers en managers juist in de maand mei veel vragen over vakantie en verlof. Dan wordt immers het vakantiegeld uitgekeerd, zijn er feestdagen en nadert de datum van 1 juli waarop de vakantiedagen van het voorgaande jaar gaan vervallen.

Veel handige informatie voor jouw werknemers over vakantie en verlof vind je in onze publicatie Vakantie en Verlof

Oops. Something went wrong. The form can't be retrieved. Please check the form include file.
 

Vakantie en verlof maakt deel uit van WerkWaarde 2016, onze publicatie over (veranderingen) in wet- en regelgeving die invloed hebben op het salaris. Download de complete publicatie »

You might also like