flexplek

Liever honkvast dan zwerfwerker?

 

Verre bestemmingen

Ik ben dol op avontuur. Nieuwe ervaringen opdoen, bijzondere dingen meemaken, rare mensen ontmoeten, kom maar op. Als ik op reis ga, dan ga ik het liefst naar een verre bestemming waar ik nog nooit geweest ben en eet ik dingen die ik nog nooit gegeten heb.

 

De Kilimanjaro beklimmen? Ik weet niet waar die berg ligt maar lijkt me een goed plan! Mijn verjaardag vieren op een rivier in Thailand zonder elektriciteit of stromend water? Ja hoor, fantastisch! Maar zo avontuurlijk als ik in mijn privéleven ben, zo saai en ouderwets ben ik als het mijn werkplek betreft.

 

Dit is mijn domein

Thuiswerken is niks voor mij. Geen aanspraak en ik word continue afgeleid door de was, rondslingerende rommel of stiekem toch dat leuke boek. Nee, het liefst zit ik lekker vastgeplakt aan mijn bureau. Mijn eigen plekje vol met frutsels, foto’s en met mijn eigen comfortabele stoel. Alles staat precies zo als ik het graag wil hebben.

Ik heb mijn blikjes cola in de dichtstbijzijnde koelkast staan, een snackje in mijn la verstopt voor noodgevallen, en een whiteboard achter mijn rug om mijn gedachten te kunnen ordenen. Standplaats Capelle, op 5 minuten rijden van een winkelcentrumpje waar ik mijn dagelijkse lunch, sla met brood en een flesje vers vruchtensap, haal bij de bakker, slager, groenteboer en supermarkt. Gratis parkeren ook nog. In mijn la mijn eigen bestek en een stapel servetjes voor het grijpen. Hier voel ik me thuis, dit is mijn domein.

 

Afdeling opzoeken

Wij hebben echter naast Capelle ook nog een locatie in Rotterdam en Amsterdam. En laat ik nou in Amsterdam ook medewerkers hebben zitten die daar hun standplaats hebben. Dus tuf ik sinds een jaar ook zo gemiddeld 1 keer per week naar Amsterdam. Nou is dat niet zo erg, en kan ik dat wel hebben. Ik probeer het maar als een dagje uit te zien, wat op zich best lukt. Kan ik best handelen, tenslotte heb ik nog 4 dagen waar ik lekker op mijn eigen stek kan cocoonen.

Tot 2 maanden geleden. In mijn huidige functie is het noodzakelijk om heel veel contact te hebben met de afdeling R&D. Die zitten dan weer op locatie Rotterdam. Nu kan ik er natuurlijk op aansturen dat ze allemaal iedere keer met het hele team naar Capelle komen, maar dat is helemaal niet efficiënt. En dus breng ik nu ook regelmatig mijn dagen door in Rotterdam.

 

Mobiel rondsjouwen

Enter de flexplek. Ik rij rond van de ene locatie naar de andere. Laptop in de tas op de achterbank, lunchen moet onderweg en is iedere dag weer een verrassing, net als de plek waar ik die dag neerstrijk. Of liever gezegd plekken, want het komt regelmatig voor dat ik ’s ochtends op de ene plek zit, en ’s middags op de andere.

Als een pakezel sjouw ik met twee, soms drie, tassen op mijn rug de trappen op. Pasje in mijn ene hand, telefoon in de andere. Ik ben een expert geworden in het mobiel mailen of checken waar ik een afspraak heb. Mijn vaste collega’s zie ik soms dagen niet, en als ik dan weer eens op mijn eigen stoel zit moet ik het stof er vanaf blazen.

 

Meer contact en meer bewegen!

Maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Ik spreek en zie collega’s waarvan ik anders nooit zou weten dat ik ze had. Ik kan zaken sneller regelen en ga nu ook eens bij - bijvoorbeeld - de facturatieafdeling langs. Of ik kan die ene sales collega eens de hand schudden en recht in de ogen te kijken.

Mijn job is minder saai met iedere keer een andere werkplek, een ander uitzicht en andere mensen naast me. Ik werk ook veel meer digitaal, want om het sjouwen te beperken probeer ik zo min mogelijk bij me te hebben. Natuurlijk ben ik ook veel meer in beweging, wat weer goed is voor mijn lichamelijke conditie. En zo heeft ieder nadeel zijn voordeel.

Zwerfwerken. Probeer het eens, en vertel me wat je er van vindt!