Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

 
 

De eerste loonstrook

De eerste loonstrook van het jaar mag altijd op de nodige aandacht rekenen. Van werkgevers, werknemers, consumentenorganisaties en vakbonden. Vakbond CNV Vakmensen is inmiddels gestart met een controle van salarisstroken. Het onderzoek maakt duidelijk dat salarisstroken regelmatig niet kloppen omdat mensen door hun werkgever in de verkeerde functie en schaal zijn ingedeeld. Dat kan veel geld schelen.

 

Controleer die strook!

Ook gaat het regelmatig fout met de uitbetaling van toeslagen en de verrekening van overuren.  Het advies is dus om altijd je salarisspecificatie te controleren. De wetgeving is ingewikkeld en wijzigt vaak. Ook mutaties in salaris en cao's concentreren zich in januari. Een fout is daardoor snel gemaakt. 

Ook voor flexwerkers geldt: kijk kritisch naar deze eerste loonstrook van het jaar! Met name of het aantal uitbetaalde uren klopt met de uren die je hebt gewerkt.

De campagne Looncontrole is meer dan het nakijken van de  salarisstrook. Een krantenkop als Loonstrookje vol fouten dekt dan ook niet echt de lading.

 

Geen opzet

Het gaat hier vooral om een individuele check waarbij naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren, specifieke cao-afspraken wordt gekeken.

Petra Bannink, hoofd individuele dienstverlening bij CNV Vakmensen op de site van CNV Vakmensen: "Uit eerdere ervaringen blijkt dat in een kwart van de gevallen iets niet klopt op het loonstrookje. Meestal gaat het om kleinigheden en is er geen sprake van opzet. In 4 procent van de onderzochte gevallen is er echter iets grondig mis. We kunnen dan voor onze leden een loonvordering uitvoeren."

 

Waardevolle tips

In de uitgave ‘WerkWaarde' vind je o.a. informatie over hoe het verschil tussen bruto- en nettoloon en uiteindelijk besteedbaar inkomen tot stand komt. Maar ook redenen waarom je werkgever niet meer rechtstreeks de huur mag overmaken en of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel.

  • Alle informatie op een rijtje
  • Waardevolle tips
  • Rekenvoorbeelden
  • Het ABC van je salarisstrook