Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

medewerkers

Onder moeders vleugels...

 

Soms vliegen ze van je weg

Als manager help je je medewerkers om het beste uit zichzelf te halen, je stimuleert ze om hun ‘vleugels uit te slaan'. Dat betekent soms ook dat ze van je wegvliegen. Je weet het, maar het moment blijft de nachtmerrie van iedere manager.

 

Heb je even voor mij?

Eén van de beste medewerkers uit je team vraagt of je even tijd voor haar hebt. 'Natuurlijk, ga zitten'. Met een rood hoofd kijkt ze me nerveus aan. 'Ik moet je wat vertellen.' Ik voel een knoop in mijn maag, dit kan geen goed nieuws zijn. 'Ik wil opzeggen', komt het hoge woord er uit. Mijn wereld staat een seconde stil, maar nog voor ik mijn onuitgesproken vraag 'Waarom?' kan stellen, wordt hij al beantwoord. 'Ik heb een andere baan.'

 

Vleugels uitslaan

Ik herpak me en het eerste dat uit me komt is om haar te feliciteren terwijl er honderdduizend gedachten door mijn hoofd schieten. De belangrijkste van allemaal, hoe gaan we dit opvangen?

Medewerkers zijn net als kinderen. Ze komen bij je, leren, doen ervaring op, groeien en dan komt er een moment dat ze hun vleugels uitslaan en hun geluk ergens anders gaan beproeven. In het ergste geval bij een andere organisatie, in het beste geval intern. Op een andere afdeling, bij een andere manager. Zo is het leven. Toch slaat de twijfel bij me toe. Had ik iets anders kunnen doen? Moeten doen? Had ik het werk uitdagender kunnen maken? Haar andere projecten moeten geven? Heb ik teveel gevraagd, of misschien wel te weinig? Waarom heb ik het niet zien aankomen? En vooral, moet ik nog een poging wagen om haar proberen bij me te houden?

 

Niet krampachtig vasthouden

Die laatste vraag is wat mij betreft een retorische. Want ik weet dat als iemand de knop omgezet heeft, het geen zin heeft om krampachtig iemand proberen vast te houden. En dat is maar goed ook. Zeker als iemand binnen de organisatie doorschuift, dan blijft de investering binnen het bedrijf en komt het jouw team ook ten goede. Want vaak heb je ook in de nieuwe functie met die persoon te maken, en dan is het erg handig als diegene weet wat er binnen je team gebeurt en wat er nodig is om te helpen en aan te sluiten.

Het enige lastige is de tussenperiode. Natuurlijk laat iemand niet alles direct uit zijn handen vallen, maar je moet er wel rekening mee houden dat er een overbruggingsperiode zal zijn, waarin het werk toch opgevangen moet worden voordat je vervanging hebt.

 

Komt tijd, komt raad

Maar uiteindelijk komt tijd komt raad. Want als iedereen van de eerste schok bekomen is, het werk herverdeeld, de vacature uitgezet en er gesprekken met kandidaten geweest zijn, komt er een moment dat er een nieuwe collega zich aandient. Iemand die zijn huidige plek ontgroeid is en er klaar voor is om bij jou verder te leren, ervaring op te doen en te groeien. Iemand die op dit moment bij zijn of haar manager zit en vraagt: 'Heb je even voor me, ik moet je iets vertellen.'