voordeelregel

Niets is blijvend

 

Ik snap het wel, maar het staat er zo kil. Bij het lezen van het Belastingplan moest ik aan mijn oma denken. Nee, niet dat mijn oma zich verdiepte in allerlei fiscale vraagstukken en daar haar boterham mee verdiende, maar zij zei altijd "niets is blijvend". En daar moest ik ineens aan denken toen ik het Belastingplan 2016 las.

 

Afscheid van een vriend

Het staat er echt in art. VII letter G en het voelt als een afscheid van een vriend die je al jarenlang kent:

Artikel 26 wordt als volgt gewijzigd: 1. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde tot en met zesde lid tot tweede tot en met vijfde lid .

Spontaan werd ik bevangen door weemoed. De vele vragen over dit onderwerp en de manieren waarop je het duidelijk kon maken zijn immers onvergetelijk. De attente lezer weet wellicht al waarover het gaat: De voordeelregel verdwijnt!

 

Met de voordeelregel verdwijnt ook een mooi moment

Ja, ik begrijp het wel en we voelden het al wel aankomen. Maar had het nu niet iets tactvoller gebracht kunnen worden? Iets wat al meer dan 40 jaar bestaat en waar we veel plezier van hebben gehad wordt met één simpele ‘pennenstreek' de nek omgedraaid. Ja, u leest het goed, veel plezier aan gehad.

Het was toch altijd leuk als je als salarisadministrateur kon uitleggen dat je de voordeelregel had toegepast en dat daardoor de werknemer minder belasting hoefde te betalen! Weliswaar alleen op dat loon, maar toch. Weer een tevreden klant op dat moment. Ik heb het zelfs wel eens gewaagd om in de kroeg, toen ik het onderwerp belastingen toch niet langer kon vermijden, het principe uit te leggen.

Een dame zei mij dat zij op haar loonstrook zag staan "voordeelregel toegepast" en daar niets van begreep. Nou, dat heb ik eens even haarfijn uitgelegd. Het was voordelig voor haar en zij kon dus makkelijk nog een biertje voor ons halen. Met de voordeelregel verdwijnt dus ook een mooi moment voor de salarisadministrateur en zijn ( of haar?) ego.

 

Alleen nog bij het voetbal

Wat blijft is alleen nog de voordeelregel in het voetbal. Maar die snapt ook niemand en die bestaat officieel niet eens. Die maakt onderdeel uit van een toelichting op de regels. Die van ons bestond tenminste nog en had een wettelijke basis. Maar vanaf 2016?

Weg! Niets meer uit te leggen We kunnen alleen nog het verrekeningspercentage loonheffingskorting uitleggen, dat volgens de regering geen echte belastingverhoging is, maar alleen maar wordt toegepast om de juiste korting te berekenen. Zal je zien, als ik dat eenmaal goed kan uitleggen wordt het afgeschaft.

Want ja, oma , ik weet het. Niets is blijvend!