Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

scrum

Help! Niemand is de baas!

 

Een scrumteam formeren is niet zo'n groot probleem. Je hebt 3 tot 9 mensen, je vertelt ze wat je wil gaan doen, je laat ze een naam voor het scrumteam bedenken en dan ben je in grote lijnen al. End of story. Of niet? Het oordeel en de stem van iedereen in een team telt even zwaar. En daar beginnen de problemen al. Niemand is namelijk 'de baas'.

 

Zelfsturend optreden

De senior developer moet accepteren dat de junior tester ook meedenkt en een mening heeft. Wie vroeger de projectmanager of R&D-manager was, moet nu lijdzaam toezien hoe een team worstelt met de groei naar volwassenheid. Immers,� niet de manager beslist� hoe alles gedaan gaat worden, maar het team zelf.

Een team moet naar elkaar groeien. Er moet vertrouwen ontstaan. We moeten elkaar leren aanspreken op ongewenst gedrag want dat be�nvloedt de dynamiek in een team. Nu is het best wel te doen om een keer tegen iemand te zeggen dat hij op tijd moet komen. Een keer een opmerking plaatsen dat het werk niet zo netjes is afgeleverd, dat valt ook nog wel te doen. Maar hoe doe je dat als die persoon zich daar niet veel aantrekt en slordig werk blijft afleveren waar je als team last van hebt?

 

Direct is positief

Het komt er op neer dat je dat zelf, desnoods keer op keer, zal moeten zeggen. Want, zoals hierboven als beschreven, het is niet de bedoeling om naar je manager te lopen en daar het probleem neer te leggen. Je bent als team namelijk zelfsturend en dus ook zelf verantwoordelijk. Dat betekent: zelf een probleem oplossen. Dat betekent ook: Nee zeggen tegen een manager als die wil inbreken in de Sprint met andere werkzaamheden.

In Nederland hebben we best een grote mond en staan we bekend om onze directheid. Of om onze botheid, zoals mensen uit andere landen wel zeggen. En zelfs wij hebben al moeite om nare zaken met een manager bespreekbaar te maken!

Bij ADP hebben we regelmatig te maken met teams uit andere landen. Uit China, India, Duitsland, Engeland om maar wat te noemen. We moeten met al die diverse teams aan een onderdeel van een product werken en dat gezamenlijk opleveren. We hebben allemaal wel een gehoord van het kastensysteem in India. En hoewel dat verboden is, is het nog niet weg. In China heeft de oudste in rang gelijk en in Duitsland is dat eigenlijk ook soms nog wel een beetje zo.

 

Culturele hindernis

Maar ook van deze teams wordt verwacht dat iedere stem in het team meetelt en dat niemand de baas is! Onhaalbaar? Dat is te kort door de bocht. Maar zeker is dat de uitdaging voor de mensen om ��n team te worden enorm is. Als wij met onze grote mond al moeite hebben om issues uit te spreken, hoe denk je dat dit in deze teams gaat? �En dan verwachten we ook nog dat ze Nee tegen een hogere in rang gaan zeggen.

Het mag duidelijk zijn, met alleen een Scrumteam vormen ben je er niet. Scrum begint daarna pas.