Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Ramadan

Ramadan op de werkvloer. Ruilen of uitroosteren?

 
 

Vanaf donderdag 18 juni is het Ramadan. Veel islamitische werknemers doen mee en eten en drinken niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Meestal werken ze in deze vastenmaand gewoon door.

 

Dit jaar valt de vastenperiode in de zomermaanden. Dat kan pittig zijn door de lange dagen en hogere temperaturen, vooral voor wie geen vrij kan nemen. Over het algemeen zijn er echter niet meer ziekmeldingen tijdens de ramadan.

Wel is er bij organisaties waar veel moslims werken vaak een duidelijke piek in verlofaanvragen rond het Suikerfeest. Goed dus om met dit feest - dit jaar rond 17 juli – rekening te houden in de planning van de bezetting.

Meer aandachtspunten voor de werkgever tijdens de Ramadan:

 

Communiceer over feestdagen verschillende religies

Albert Heijn doet dit door in de medewerkersruimten van de winkels kalenders op te hangen met daarop alle gangbare religieuze feestdagen. In de praktijk blijken medewerkers vaak onderling op te lossen wie op welke dag vrij krijgt. Soms biedt cao de medewerkers de mogelijkheid om een vrije christelijke feestdag  te ruilen tegen een andere religieuze feestdag.

 

Praktische informatie over de Ramadan

Steun de leidinggevenden in jouw organisatie met praktische informatie over de Ramadan. Vraag ze ook om extra aandacht te besteden aan de vastende moslims binnen hun afdeling als dat nodig mocht zijn.

 

Rooster en de (vorderende) Ramadan.

Hou bij het opstellen van de roosters rekening met de (vorderende) Ramadan. Zorg dat je medewerkers goed kunnen blijven presteren. Dit is vooral van belang als je mensen zware lichamelijke arbeid doen of geconcentreerd moeten blijven. Omdat er na zonsondergang wel gegeten mag worden, kunnen ( extra) avonddiensten voor vastende medewerkers nu juist wel aantrekkelijk zijn.

 

Doorwerken in de lunchpauze

Laat je mensen in deze maand in de lunchpauze doorwerken als ze dat willen. Dan zitten ze niet ‘op een droogje' in de kantine en kunnen ze ook een half uurtje eerder naar huis. In bedrijfstakken waar pauzes verplicht, zijn mag deze wel opgesplitst worden in twee keer een kwartier rust. Wijs je mensen desnoods op deze mogelijkheid.

 

Respect spreekt vanzelf

Verschillen in opvattingen en beleving van religie zouden geen rol moeten spelen op de werkvloer. Als werkgever/ HR-professional heb je hierin een voorbeeldfunctie. Maak daarom duidelijk juist op dit terrein respect voor elkaar vanzelfsprekend moet zijn. Veel organisaties doen dit door respect en diversiteit te benoemen in hun kernwaarden.