Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

scrum

Scrum. Agile. Transparantie.

 
 

Je leest en hoort het steeds vaker: "We zijn dit jaar een Agile-organisatie geworden en werken nu via Scrum". Ik moet dan best vaak een glimlach onderdrukken. Even snel een Agile-organisatie worden is namelijk een fabel. De hele organisatie moet immers meedoen, bij voorkeur tegelijk en niet even achteraf.

 

De transitie van een strak geleide of hiërarchische organisatie naar een Agile-omgeving is een cultuuromslag en dat is niet in een paar maanden gedaan. Voor iedereen is die transitie namelijk een verandering en dat kost tijd. Zelfs voor werknemers die er in hun werkzaamheden niet eens dagelijks of zelfs helemaal niet mee te maken hebben.

 

Lege blikken...

Scrumteams worden vaak getraind en begeleid in de overgang naar Scrum en Agile. Ze gaan op een andere manier werken en gaan ook andere termen gebruiken. Werknemers die in hun werk (nog) niet met Scrum te maken hebben, krijgen informatie over userstories, wordt even uitgelegd dat een probleem niet direct wordt opgelost omdat het team al een commitment aan de Sprintplanning heeft gegeven en dat de velocity niet hoger kan want er is één teamlid ziek. Lege blikken vallen je dan ten deel.

Prima natuurlijk om afdelingen of mensen die als eerste overgaan naar de nieuwe manier van werken goed te begeleiden. Zij zijn immers de voorlopers en zullen als trekkers binnen de organisatie gaan fungeren. Maar de transitie valt of staat met het vroegtijdig meenemen van de rest van de organisatie. En dan bedoel ik niet eerst een half jaar aankijken hoe dat nieuwe gedoe werkt om dan pas de rest van de organisatie mee te nemen. Nee, de rest van het bedrijf gaat zo snel mogelijk mee in de verandering.

 

3 stappen achterop

Hoe kan een verandering een succes worden als een kleine club snel nieuwe software of producten oplevert, duidelijkheid verschaft in alles wat ze doen en grote ontwikkelingen doormaakt? Niet als de rest van de organisatie 3 stappen achter loopt, niet weet wat ze met al die openheid aan moeten en geen idee heeft wat er gebeurt… Zo schieten na verloop van tijd de frustraties aan alle kanten om je oren.

De overgang naar Scrum, Agile en transparantie is voor een team al moeilijk genoeg. En dan gaan we het nog complexer maken door de rest van de organisatie op een later tijdstip te veranderen. Tot mijn verbazing gebeurt dat bijna altijd op deze manier.

Je gaat als bedrijf over naar Scrum en Agile of je gaat niet. Je gaat niet alvast half over.

 

De overgang... je moet er doorheen

Als ik dus lees dat een bedrijf over is gegaan naar Agile en werken via Scrum vraag ik me altijd af in welke fase ze van de transitie zitten. Die van ‘we hebben er zin in' of die van ‘weg met die hele toestand en laten we alsjeblieft de oude werkwijze weer invoeren'. Je gaat daar namelijk als bedrijf écht doorheen... en ik bedoel ook echt allemaal.

Succes in ieder geval met de overgang. Ik hoor graag hoe het jullie is vergaan.