Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

Vakantiestress

Vakantiestress

 
 

Mei is voor de meeste werknemers een leuke maand. Ook dit jaar vallen er in deze maand weer enkele feestdagen zoals Hemelvaartsdag en Pinksteren en dat betekent dus een paar extra daagjes vrij. Verder hebben we Koningsdag net gehad en was 5 mei voor de meeste werknemers ook een vrije dag.

 

Met een beetje plannen kun je al snel lekker van een (korte) vakantie genieten. Last but not least is de maand mei ook nog eens ‘financieel aantrekkelijk' omdat de meeste werknemers in deze maand de vakantiebijslag of, zoals de meesten zeggen, het vakantiegeld krijgen uitbetaald.

 

Lager......

Allemaal leuke berichten. Dus waar zit dan die stress uit de kop van dit blog, zo vraagt u zich af. De spanning zit ‘m dan vooral in de uitbetaling van de vakantiebijslag. Want helaas, voor de meeste werknemers zal het netto bedrag lager uitvallen dan vorige jaren het geval was. De doorgewinterde HR- en/of salarisprofessional zal zeggen: "maar dat weten we toch al vanaf eind vorig jaar?"

Ja, dat klopt. Maar ik geef u op een briefje dat de media aandacht zullen vragen voor het lagere bedrag aan vakantiegeld. Of er moet wel heel erg groot andere wereldnieuws zijn! En media-aandacht of niet, werknemers zullen zeker met vragen aan hun werkgever komen.

 

Geen rekening met de afbouw

Ga dan maar eens als HR- en/of salarisprofessional in ‘Jip-en-Janneketaal' uitleggen dat dit komt ‘door het verrekeningspercentage loonheffingskorting dat dit jaar is ingevoerd in de tabellen voor bijzondere beloningen om zo veel als mogelijk te voorkomen dat je met een ‘deurmatmoment' in 2016 te maken krijgt. Dit omdat in die tabellen bijzondere beloningen geen rekening gehouden mocht worden met de afbouw van de algemene heffingskorting en arbeidskorting.'

Want ja, dat heb je net een paar weken geleden gedaan toen diezelfde medewerker je vroeg hoe het nu kwam dat er over 2014 inkomstenbelasting moet worden bijbetaald of minder wordt terug ontvangen.

Ga ook maar eens uitleggen dat het verrekeningspercentage loonheffingskorting volgens de regering natuurlijk niet betekent dat die medewerker meer belasting betaalt. Nee, het belastingtarief blijft 42 of 52%. Je krijgt alleen minder korting, waardoor je netto minder overhoudt. Zucht.

 

Hulp is dichtbij!

Als ADP dachten we dat dát pas echt stress zou geven bij de HR- en/of salarisprofessional. De uitdaging is altijd om moeilijke dingen op een eenvoudige manier duidelijk te maken. Ik ben direct aan de slag gegaan en help ik jou met een heldere uitleg over vakantiebijslag die je aan je medewerkers kunt sturen.

En mocht jij of je medewerkers toch nog vragen hebben, dan moeten we misschien toch kiezen voor de uitleg dat soms zaken nu eenmaal zijn zoals ze zijn.

Ik ga naar het volgende stressmoment: mijn koffer pakken voor de vakantie.