werken

Werken met passie

 

Wat is jouw passie? En deel je die met je collega's? Nee, ik heb het dan niet over de passie voor je baan en je werk. Ik heb het over de passie van mensen naast hun werk én hoe die passie ook een rol kan spelen op het werk.

 
Passies zijn er vele. Van muziek maken, boeken schrijven, vogels fotograferen tot vrijwilligerswerk verrichten. Soms lees je er over in het personeelsblad, soms hoor je er iets over aan de lunchtafel of vang je iets op tijdens een vergadering.
 

Laat je verrassen

Tip: vraag een collega eens rechtstreeks naar zijn of haar passie. Je zult verrast worden door de verhalen over wat mensen bezielt en – nog leuker – je hoort ook eens hoeveel mensen jouw passie delen. Dit blijkt een prima manier om contact te krijgen met mensen. Misschien is het wel de ijsbreker voor een leuk gesprek met die stugge collega van R&D. Of een goede aanleiding om eens met die manager in contact te komen die een vacature heeft waar je interesse voor hebt….

 

Meelopen

Een goede manier om een beeld te krijgen van andermans passie is door publiekelijk kenbaar te maken wat de jouwe is. Ik heb 8 maanden getraind om de marathon van Rotterdam uit te kunnen lopen en daar iedereen die het maar horen wilde over verteld. Ik kende natuurlijk al wel een paar hardlopende collega's, maar op het moment dat mensen hoorden wat ik ging doen, kwamen ze spontaan naar me toe om er met me over te praten.

Van het een kwam het ander. We gingen samen trainen en deden met een hele groep mee met de Mudmasters. Een lang verhaal kort: samen met twee collega's heb ik de marathon uitgelopen en inmiddels zijn we met vijf (5!) damesteams binnen het bedrijf in training voor de Ladiesrun!

 

Meer dan sport alleen

Zo heb je al snel raakvlakken met een collega van een andere afdeling. Nee, dit beperkt zich niet alleen tot de sportieve types. Want inmiddels weet ik dat we ook een bedrijfsband hebben gehad, er minstens 3 collega's zijn die net als ik stripboeken verzamelen, er een groepje collega's is dat regelmatig met elkaar op vakantie gaat met de motor, je bij een collega gehaakte figuurtjes kunt bestellen en er driftig ingeschreven wordt op een gamemiddag of een bonbon- of sushiworkshop.

Met ruim 600 collega's bij ADP Nederland is de variatie en het aanbod natuurlijk enorm. Maar ook bij jouw organisatie zijn er vast collega's die elkaar in gedeelde passies kunnen vinden.

 

Smeermiddel

Kom erachter welke dat zijn en je hebt je al snel een openingszin paraat of een onderwerp om over te praten als de werkdialoog stokt. Met andere woorden: zo'n gedeelde passie is een handig smeermiddel bij het onderhouden van relaties. Dat draagt uiteindelijk bij aan de verbondenheid tussen collega's en de betrokkenheid bij jouw organisatie.

Wat is jouw passie?