BLOGS

Helping ignite the power of your people.

hr apps

Top 5 HR-apps van dit moment

Het Internet of Things is meer dan een modieus verschijnsel. Vooral de opkomst van mobiele apparaten heeft daar veel mee te maken. Er zijn momenteel zelfs al meer smartphones en tablets dan mensen op aarde, dus we kunnen voorlopig ons hart ophalen.

Apps en mobiele software voor HR-managers zijn vooral gericht op het vinden van talent, het invullen van allerhande formulieren en snelle communicatie met de medewerkers. HR-analytics zouden de volgende stap moeten zijn. Omdat HR-afdelingen administratie, boekhouding, payroll en urenregistratie veelal uitbesteden, zie je relatief weinig apps voor dit soort taken. Een uitzondering is natuurlijk onze eigen app ADP Mobile, waarover zo meer.

Kansen voor communicatie

Het mooie van deze en andere apps is dat ze HR werk uit handen kunnen nemen en tegelijkertijd ook nog eens de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf verhogen. Vakantiedagen aanvragen, je salaris raadplegen, adresboek raadplegen: het kan allemaal door de werknemers via hun mobiele telefoon of tablet en dat schept een stukje betrokkenheid. Daar liggen ook veel verdere kansen voor HR-communicatie.

Een bijkomend voordeel is dat problemen eerder kunnen worden opgepakt omdat de berichten veel directer verstuurd worden. Apps hebben een uiterst democratiserend effect omdat medewerkers meer controle en inzicht hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld de werk-privébalans verbeteren en wordt de betrokkenheid van de werknemer verhoogd.

Hier enkele aanraders:

Glassdoor

Gericht op: Transparante communicatie door anoniem gehouden medewerkers van bedrijven (roddel dus). Maar ook vacatures en algemene bedrijfsinformatie.

Waarom wij fans zijn: Op dit platform tik je een bedrijfsnaam in en zie je bij reviews in 1 oogopslag hoeveel medewerkers van dit bedrijf anoniem hun opinies (inclusief kritiek) over bepaalde dingen hebben geuit op het vlak van work/life balance, senior management, compensatie, carrièrekansen en de bedrijfscultuur. Veel kandidaten op zoek naar werk bij vooral internationale bedrijven kijken eerst eens op  Glassdoor.

HR-managers van deze bedrijven kunnen dus eigenlijk niet om deze ‘achterklap' heen. De reviews zijn niet alleen voor werkzoekenden interessant, ze geven de HR-manager ook inzicht in hoe ze eventueel dingen binnen hun eigen organisatie kunnen aanpakken. En, wat belangrijker is, ook wat de sfeer in bepaalde bedrijven is.
www.glassdoor.com

LinkedIn

Het grootste online zakelijke netwerk is sinds enkele jaren door zeer populaire apps ook  toegankelijk via smartphone en tablet. Veel gebruikers waarderen de nieuwsdienst Pulse en het enige tijd geleden opgekochte Slideshare. LinkedIn is vooral populair voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk. Werkgevers plaatsen vacatures en zoeken kandidaten. Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande contacten haar of hem kan introduceren.

Waarom wij fans zijn: Als HR-manager kun je gewoon niet zonder deze fraai vormgegeven app.
www.linkedin.com

FNV Bouw App

Ben je werkgever in de bouw dan ken je ‘m natuurlijk al: de handig FNV Bouw-app. Vooral veel geraadpleegd vanwege de weermelder. Maar ook handig omdat je en je mensen snel de cao's Bouwnijverheid, Schilders- afwerkings- en glaszetbedrijven, Woondiensten en Afbouw kunnen raadplegen. Ook cao-nieuws komt automatisch op de app.

Waarom wij fans zijn: Zo hou je als HR ook voeling met de werkvloer. Snel de cao raadplegen. Een nuttige aanvulling bij het informeren van je medewerkers.
www.fnvbouw.nl

App Arbo

Niet alleen handig voor  Arbocoὃrdinatoren en preventiemedewerkers maar ook voor HR-professionals: de app Preventie Coach.  Deze app biedt vooral  informatie, e-learning, e-nieuws, filmpjes,  een agenda, checklists en meer op het gebied van veilig en gezond werken. Het uitgangspunt  van de app is zelfmanagement en aanpassingsvermogen en dat sluit natuurlijk perfect aan bij de mobiele toegankelijkheid.

Waarom wij fans zijn: De samenstellers van de app maken gebruik van co-creatie en nodigen gebruikers uit om kennis en vaardigheden te delen.  Een app bevordert bovendien aantoonbaar de stap van bewustwording naar doen.
http://preventiecoach.nl/app-arbo/

ADP Mobile

Gericht op: werknemers van ADP-klanten die toegang willen tot een aantal HR-services.

Waarom wij fans zijn: Ligt voor de hand natuurlijk! De app is een van de eerste HR-oplossingen voor de mobiel. We lanceerden ADP Mobile al eind 2012. Werknemers hebben overal en altijd toegang tot een aantal persoonlijke HR-diensten. De app werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan een belangrijke wens van organisaties en medewerkers om mobiele beschikbaarheid te verhogen.
https://mobile.adp.com/

Welke Apps zijn voor jou onmisbaar?

Tags:hr appstop 5