Contact

Contact

hr_services

Contact

Ik wil contact met een ADP expert

BLOGS

Helping ignite the power of your people.

hr analytics

De toekomst inzien met HR-analytics

9/10/2014

 
 

Niets is leuker dan de toekomst voorspellen, en voor HR-managers is dat dubbel en dwars het geval. Als de toekomstprognose van de HR-professional klopt, heeft dat een sneeuwbaleffect op de hele organisatie.

 

Tools zoals HR-analytics helpen hierbij. Een beetje HR-professional gebruikt HR-metrics niet alleen om een inventarisatie maken van het talent binnen een organisatie, maar gebruikt ook zogenaamde predictive analytics om te voorspellen wat voor kandidaten er over zes maanden gezocht moeten worden. En met een beetje meer inzicht kan dezelfde HR-professional ook nog aantonen wat voor extra concurrentievoordeel deze prognose een bedrijf over die periode gaat opleveren.

 

Data-gedreven HR-analyse

HR-analytics zijn niet alleen leuk speelgoed. Voor HR-professionals wordt dit type data-gedreven analyse pure noodzaak, omdat ook HR-afdelingen zelf in steeds grotere mate worden gedwongen rekenschap te geven van prestaties. De reden is dat je in het verleden TCO berekeningen alleen op andere afdelingen van je organisatie kon toepassen en dat HR zelf aan zulke berekeningen ontglipte, maar dat op den duur ook de HR afdeling zelf met de billen bloot moet.

HR-afdelingen moeten hun uiterste best doen om het hoofd te bieden aan de veranderde realiteiten van vandaag de dag. De ene na de andere case studie over de toegevoegde waarde van HR vindt plaats. Niet alleen HR-analytics komen daarin naar voren maar ook de snelle opmars van Business Intelligence is regelmatig aan de orde in deze studies evenals talent focus, veranderingsmanagement en engagement analytics. HR-analytics maken de HR-professional weerbaar, omdat ze gebruikt kunnen worden om meetbaar het effect van HR-beslissingen aan te tonen.

 

Van HR-data naar HR-beleid

HR-analytics helpen je bij het vertalen van HR-ontwikkelingen naar beleid en doelstellingen door een hele organisatie, rekening houdend met personeelsgegevens en informatie uit bedrijfssystemen.

Omdat we voornamelijk te maken hebben met cijferreeksen liggen de presentatiekansen voor het oprapen. De impact van alle personeelsgerelateerde beslissingen kan gemeten worden door ze te vergelijken met daaraan verbonden bedrijfsresultaten. Denk aan de impact van het personeelsverloop op strategische functies in relatie tot productiviteit van een afdeling of aan het effect van veranderingen in het engagement van een organisatie op de uiteindelijke klanttevredenheid. Zelfs de impact van prestaties van medewerkers op de klanttevredenheid is in cijfers uit te drukken.

Als je dat soort prachtige gegevens kunt berekenen en presenteren, is het vervolgens ook een fluitje van een cent om uit te rekenen hoeveel geld een organisatie zich kan besparen door vooropgezette doelstellingen te bereiken.

 

HR-informatie visualiseren

Hoe duidelijker de visuele presentatie waarin je de HR-informatie in verband brengt met organisatiegegevens, hoe sneller er acceptatie ontstaat voor de boodschap die u probeert over te brengen naar de rest van de organisatie.

Je hoeft geen Steve Jobs te heten om te begrijpen dat mensen ervan houden logische verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg. Ook houden mensen van orde en regelmaat - periodiek gepresenteerde prestaties cre�ren betrokkenheid van de medewerkers in een organisatie en maken van HR een strategische business partner.

 

Met HR-analytics effectiever werven

HR-analytics zijn ook heel bruikbaar voor het werven van nieuwe kandidaten. Er bestaan heel effici�nte wervingsalgoritmes die jou als HR-professional in staat stelt om te voorspellen wat voor kandidaten en eigenschappen je nodig hebt voor een bepaalde functie.

Door prognoses te draaien met HR-analytics is het mogelijk om toekomstige wervingscampagnes effectiever te maken. Door te inventariseren wat voor talent je al hebt en wat je in de toekomst nodig hebt, wat de doeltreffendheid is van wervingscampagnes op bepaalde kanalen, wat jouw imago als werkgever is of zou moeten worden, of hoe doeltreffend tijdelijke werkkrachten eigenlijk zijn.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een HR-analytics meeteenheid voor!