BLOGS

Helping ignite the power of your people.

payroll

Op de payroll

Ja, wij verzorgen alles rond uw salarisverwerking. Nee, uw werknemers staan niet bij òns op de loonlijst. Althans dat geldt voor de dienstverlening van m'n werkgever ADP.

Duidelijk toch? Niet altijd, want met enige regelmaat moet ik toch het verschil tussen payroll en payrolling uitleggen.

Payrolling

Als een werknemer niet bij zijn directe werkgever op de loonlijst staat, maar bij een ander bedrijf dat juridisch en administratief verantwoordelijk is, dan heet dat payrolling. De werknemer gaat aan de slag bij bedrijf A maar op de loonstrook staat bedrijf B als werkgever vermeld.

Risico's overnemen

De officiële definitie is volgens brancheorganisatie VPO: ‘Bij payrolling worden werknemers ter beschikking gesteld aan opdrachtgevers, waarbij opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en begeleiding van de werknemers. De payrollonderneming neemt vervolgens de meeste administratieve verplichtingen en financiële risico's die gepaard gaan met het werkgeverschap over."

Vakantiewerkers

Vaak gaat het dan om personeel met een tijdelijk contract dat onregelmatig werkt. Vakantiewerkers zoals pretparkpersoneel in het zomerseizoen of verkeersregelaars tijdens een evenement. Maar ook veel horeca- en call centermedewerkers worden via een payrollingbedrijf betaald. De directe werkgever geeft het aantal uren door, het payrollingbedrijf doet de rest.

Dat kan voor alle partijen een voordeel zijn. De organisator van het evenement vermijdt bijvoorbeeld de stress en rompslomp van de administratie rond uren en uitbetaling van hun verkeersregelaars. Die laatste krijgen snel het juiste bedrag op hun rekening gestort. Want de payrollingspecialist kent wetten en regels vaak beter dan de doorsnee ondernemer.

Uw mensen blijven bij u in dienst

Doen we ook aan deze vorm van payrolling bij ADP? Nee. Met de payroll services van ADP wordt al het administratieve werk uit handen genomen, maar blijft uw personeel ook op papier gewoon bij u in dienst.

Met andere woorden: Uw werknemer gaat bij u aan de slag; op de loonstrook staat u als werkgever vermeld. En wie zorgt dat uw medewerker correct en tijdig betaald wordt? Juist ja!

Eigenlijk wel zo overzichtelijk voor iedereen.

Tags:payrollpayrollingloonlijstsalarisverwerking