BLOGS

Helping ignite the power of your people.

lezen

Zoveel te lezen, zo weinig tijd!

Via LinkedIngroepen, nieuwsbrieven en de mail stroomt de vakliteratuur binnen. In dit blog aandacht voor internationale (HR-)onderzoeken en trends. Maar eerst een hot topic!

HR en innovatie

Veel HR-professionals willen er immers graag mee aan de slag. In dit actuele blog op P&O Actueel worden daarvoor tips en invalshoeken aangedragen. Dat loopt van ‘Ontwikkel een systeem van kengetallen om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het ideeënmanagement' tot ‘denk aan verloningen die niet langer gerelateerd zijn aan de functie of op basis van anciënniteit'.

Je kunt je natuurlijk afvragen of de antwoorden die opgeworpen worden ook de beste antwoorden zijn, of dat je nog wat verder kan denken. Ik vind dit onderwerp erg goed gekozen en actueel.

Dan gaan we internationaal.

Platte organisaties

Het model van (meer) zelfsturing omarmen om samenwerking en creativiteit te bevorderen heeft natuurlijk sterke relatie met innovatie. En nee, niet alleen Nederlandse organisaties als Buurtzorg en Amstelring hebben dit concept omarmd.

Maar hoe ‘plat' zijn die organisaties nou eigenlijk? Op de site van tlnt.com een interessante inventarisatie. Helemaal geen baas meer? Dat is teveel gezegd, getuige de passage uit het personeelshandboek van Valve (gaming software), het bekende niet-hiërarchisch opgebouwde bedrijf van Gabe Newell : "Of all the people at this company who aren't your boss, Gabe is the MOST not your boss, if you get what we're saying".

Conclusie op tlnt.com: zelfsturing moet vooral aansluiten bij de bedrijfscultuur.

Big Data voor beginners

Van zelfsturing naar stuurinformatie. Big Data is niet meer weg te denken uit de ontwikkelingen de laatste jaren, en ook HR moet eraan geloven. De succesvolle voorbeelden worden steeds overtuigender. Xerox maakt bijvoorbeeld gebruik van een online evaluatie die ook een persoonlijkheidstest, testen voor kennis en vaardigheden en een scenario voor het oplossen van problemen op de werkvloer bevat.

Kandidaten met relevante werkervaring blijken in veel gevallen dan helemaal niet veel beter te presteren. Na het invoeren van de test daalde de uitval van werknemers met niet minder dan 20 procent.

Lees meer op hrmorning.com

Mislukte opleidingsprogramma's

Duur en overbodig. Dat is het harde oordeel in dit artikel op de site van McKinsey over de vele leiderschapscursussen en leergangen management development waarin vooral grote bedrijven investeren. Hét recept voor een succesvol leider bestaat niet; de eisen verschillen per situatie.

Hier dan ook een pleidooi om de opleiding tot leider te integreren in de werksituatie. Een artikel dat je aan het denken zet over hoe er binnen je eigen organisatie tegen (management) development wordt aangekeken. Het is natuurlijk geen toeval meer dat ook dit artikel afsluit met het meetbaar maken van de resultaten.

Heb je zelf suggesties om te lezen? Laat ze achter in de comments.

Tags:lezenhronderzoekinternationaalinnovatie