BLOGS

Helping ignite the power of your people.

vakantiewerk

De zomer breekt aan, tijd voor vakantiewerk

Gekke combinatie eigenlijk vakantie en werk. Toch komt het heel vaak voor. We zien tegenwoordig steeds meer mensen op vakantie die toch nog wat werk doen. En je hebt jongeren die ervoor kiezen om tijdens hun vakantie extra te werken. het al sinds jaar en dag bekende vakantiewerk.

Ook die periode breekt weer aan. Jongeren die vakantie hebben gaan op zoek naar een vakantiebaantje en werkgevers die tijdelijk vervanging nodig hebben gaan op zoek naar een tijdelijke arbeidskracht. Horeca en land- en tuinbouw zijn van oudsher sectoren waarin heel veel vakantiewerk voorkomt.

Vakantiebaan

Zelf heb ik met beide fenomenen te maken. Ik maak mij er ook schuldig aan dat ik soms ‘even' mijn mail raadpleeg terwijl ik op vakantie ben. Soms kunnen zaken nu eenmaal niet wachten. Stel dat er nieuws komt over de WKR. Maar ook met het aloude vakantiewerk heb ik ervaring. Van werk in een drukkerij, in een apotheek, een cafetaria, bij de boer op het land en een uit de hand gelopen vakantiebaan als glazenwasser. Ik heb het allemaal gedaan. Ook mijn beide zonen hebben verschillende jaren vakantiewerk gedaan.

Maar toch is er niet alleen in de uitvoering maar zeker ook in de juridische aspecten een wereld van verschil tussen het vakantiewerk van nu en toen. Ik kan nu, zo veel jaren later wel bekennen dat geen van mijn vakantiewerkgevers ooit had gehoord van belasting inhouden bij vakantiewerk. Ook een contract heb ik nooit getekend. Nee, je informeerde waar er vakantiewerk was en als je het leuk vond en het bedrijf wilde jou wel hebben dan ging je aan de slag. Werd je ziek dan had je pech en van Arbo had men in de seventies al helemaal nog niet gehoord.

De vakantiewerker bestaat niet

Toch lijkt het wel alsof er nog steeds werkgevers zijn die er zo over denken. Maar ook, of misschien wel juist, bij vakantiewerkers gelden er veel voorschriften. De vakantiewerker bestaat juridisch niet. Er is gewoon sprake van een arbeidsovereenkomst van tijdelijke aard met alle verplichtingen van minimum loon, arbeidstijdenwet en arbo-wetgeving die daarmee samenhangt.

Al filosoferend kwam ik tot de conclusie dat het nuttig kan zijn de meest relevante wettelijke bepalingen eens op een rijtje te zetten. Waar moet u op letten? Welke regels gelden er? U vindt ze hier in het dossier ‘Vakantiewerk' op ADP Touchpoint.

We besteden aandacht aan veel praktische zaken die voor u als werkgever van belang zijn. Wat mag een vakantiewerker nu, rekening houdend met de leeftijd, nu eigenlijk wel of juist niet doen? Maar de HR- professional en de vakantiewerker vinden ook informatie over vakantiewerk en studiefinanciering en kinderbijslag.

Tags:vakantiewerkvakantiebaanvakantiejongeren